Ο λιβανέζικος στρατός αρνείται την διείσδυση Σύριων εξτρεμιστών - Σενάρια αποσταθεροποίησης της Βηρυτού

 
λιβανεζικος στρατος

Ενημερώθηκε: 14/07/25 - 17:01

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου (LAF) διέψευσαν πρόσφατες αναφορές σχετικά με τη διείσδυση εξτρεμιστικών μαχητών που συνδέονται με τη Δαμασκό και εισέρχονται στο βόρειο Λίβανο από τη Συρία.

«Η Διοίκηση του Στρατού αρνείται όσα κυκλοφορούν σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την είσοδο ένοπλων ανδρών στον Λίβανο και την αποχώρηση του στρατού από τις παραμεθόριες περιοχές στην Μπεκάα», ανέφερε η LAF σε ανακοίνωσή της στις 13 Ιουλίου. 

Η LAF πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες στρατιωτικές μονάδες συνεχίζουν να εκτελούν τις τακτικές αποστολές τους για τον έλεγχο των λιβανοσυριακών συνόρων, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Ζήτησε επίσης «ακρίβεια στην αναφορά ειδήσεων που σχετίζονται με τον στρατό και την κατάσταση ασφαλείας, καθώς και υπευθυνότητα, καθώς και αποφυγή διάδοσης φημών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένταση μεταξύ των πολιτών».

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με πιθανές φιλοδοξίες κατάληψης εκτάσεων του βόρειου Λιβάνου από τον εξτρεμιστικό στρατό της Συρίας και τις ένοπλες ομάδες που συνδέονται με αυτόν. 

Ο Λιβανέζος δημοσιογράφος και ειδικός σε εξτρεμιστικές σαλαφιστικές ομάδες, Νιντάλ Χαμάντε, δήλωσε το Σάββατο ότι «Ένοπλα στοιχεία μεταφέρονται από τη Συρία στην Τρίπολη μέσω θαλάσσης», προσθέτοντας ότι το «κέντρο συγκέντρωσης βρίσκεται στο Αμρίτ στις συριακές ακτές, από όπου σκάφη κατευθύνονται προς την Τρίπολη τη νύχτα».

«Μέχρι στιγμής, περίπου 1.200 μαχητές έχουν φτάσει στην Τρίπολη. Με δεκάδες χιλιάδες Σύρους ήδη παρόντες, η πόλη θα μπορούσε να πέσει μέσα σε λίγες ώρες», ισχυρίστηκε. 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed, η LAF συνέλαβε στις 12 Ιουλίου πάνω από 100 Σύρους που επιχείρησαν να εισέλθουν στον Λίβανο. 

Ωστόσο, τοπικές πηγές δήλωσαν ότι η ατμόσφαιρα στη βόρεια πόλη της Τρίπολης είναι «ήρεμη» και ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εξτρεμιστική απειλή προς το παρόν. «Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», ανέφεραν οι πηγές.

παρά ταύτα, πολλοί κάτοικοι που ζουν στο βορρά υποστηρίζουν ότι Σύροι μαχητές εισέρχονται σταδιακά αλλά σταθερά στον Λίβανο από την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.

Την Παρασκευή, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπαράκ άφησε να εννοηθεί ότι η Συρία έχει φιλοδοξίες να καταλάβει τον Λίβανο, κάτι που πολλοί θεώρησαν απειλή από την Ουάσινγκτον - η οποία πρόσφατα ήρε τις κυρώσεις και τους χαρακτηρισμούς ως τρομοκρατών από τις νέες αρχές της Συρίας. 

Ο Μπαράκ ηγείται των προσπαθειών των ΗΠΑ για την προώθηση του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και φέρεται να προειδοποίησε πρόσφατα ότι η ομάδα πρέπει να παραδώσει τα όπλα της το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο The National , ο Μπαράκ είπε: «Έχετε το Ισραήλ από τη μία πλευρά, έχετε το Ιράν από την άλλη, και τώρα έχετε τη Συρία να εκδηλώνεται τόσο γρήγορα που αν ο Λίβανος δεν κινηθεί, θα είναι ξανά η Bilad Al Sham», χρησιμοποιώντας έναν ιστορικό όρο για τη Μεγάλη Συρία. 

«Οι Σύριοι λένε ότι ο Λίβανος είναι το παραθαλάσσιο θέρετρό μας. Επομένως, πρέπει να κινηθούμε. Και ξέρω πόσο απογοητευμένος είναι ο λαός του Λιβάνου. Με απογοητεύει αυτό», πρόσθεσε. 

Απαντώντας στην κριτική, ο Μπαράκ δήλωσε στο X ότι τα σχόλιά του «επαίνεσαν τα εντυπωσιακά βήματα της Συρίας» και «δεν αποτελούσαν απειλή για τον Λίβανο».

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι ηγέτες της Συρίας επιθυμούν μόνο συνύπαρξη και αμοιβαία ευημερία με τον Λίβανο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν αυτή τη σχέση μεταξύ δύο ίσων και κυρίαρχων γειτόνων που απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία», δήλωσε. 

Ένα ρεπορτάζ του ισραηλινού i24 στις αρχές Ιουλίου ισχυρίστηκε ότι η Συρία απαιτεί τον έλεγχο της Τρίπολης με αντάλλαγμα την παραχώρηση των δύο τρίτων των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ. Πρόσφατο ρεπορτάζ του Channel 12 ανέφερε επίσης ότι μια πιθανή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Ένας Σύρος δημοσιογράφος με έδρα τη Σουηδία, ο Καμάλ αλ-Λαμπουάνι, μετέδωσε πρόσφατα τις συριακές φιλοδοξίες για τον έλεγχο τμημάτων του Λιβάνου σε μια έντονη συζήτηση με έναν Λιβανέζο δημοσιογράφο.

Νωρίτερα φέτος, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εξτρεμιστών μαχητών που συνδέονται με το συριακό κράτος και Λιβανέζων φυλών στα σύνορα. 

Οι μάχες έληξαν μετά από συνομιλίες μεταξύ Βηρυτού και Δαμασκού. 

Ο συριακός στρατός αποτελείται κυρίως από αυτό που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια εξτρεμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ-Σαράα (γνωστό τότε ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι). 

Η HTS ήταν παλαιότερα γνωστή ως το Μέτωπο Νούσρα – το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η οργάνωση, υπεύθυνη για θανατηφόρες επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Λιβάνου, κατέλαβε μεγάλα τμήματα των συρολιβανικών συνόρων κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των άγονων περιοχών Άρσαλ και Ρας Μπάαλμπεκ. 

Τελικά απωθήθηκαν πλήρως από τη Χεζμπολάχ και τον λιβανέζικο στρατό το 2017 σε αυτό που αναφέρεται ως «Η Δεύτερη Απελευθέρωση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ