Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, παρουσίασε φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών και το πάγωμα των περισσότερων δημόσιων δαπανών.
Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2026, με τελικό ορίζοντα την επίτευξη του ορίου 3% της Ε.Ε. έως το 2029.
Σε συνέντευξη Τύπου δύο ωρών με την παρουσία βουλευτών και υπουργών, ο Μπαϊρού τόνισε ότι «το δημόσιο χρέος είναι θανάσιμος κίνδυνος για τη Γαλλία» και προειδοποίησε πως «όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια».
Το σχέδιο προβλέπει πάγωμα στις κοινωνικές δαπάνες και στους φορολογικούς συντελεστές για το 2026, στα επίπεδα του 2025, χωρίς αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού.
Η άμυνα αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς προβλέπεται αύξηση κονδυλίων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται δύο αργίες —πιθανώς η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου (λήξη Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου)— με τον Μπαϊρού να δηλώνει πως «τον Μάιο έχουμε απλώς πάρα πολλές αργίες και οι Γάλλοι πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία».
Η κίνηση προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε μέσω Χ ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει τους Γάλλους εργαζομένους και συνταξιούχους αντί να κόψει τη σπατάλη», απειλώντας με πρόταση δυσπιστίας.
Αντίστοιχα, ο σοσιαλιστής ηγέτης Ολιβιέ Φορ, που είχε στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2025, δήλωσε πως πρόκειται για «σχέδιο κατεδάφισης του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας».
Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Με δεδομένη την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το προηγούμενο της πρότασης μομφής που ανέτρεψε τον προκάτοχο του Μπαϊρού τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση κινδυνεύει εκ νέου με πολιτική κρίση όταν το αναλυτικό σχέδιο φτάσει στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταθέσει τη διαχείριση των δημοσιονομικών στον Μπαϊρού, μετά τις πρόωρες εκλογές που οδήγησαν σε κοινοβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας παραμένει ορατή απειλή, ενώ οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους ξεπερνούν ήδη τα 60 δισ. ευρώ — το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού.
Oπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊρού: «Αυτός είναι ο τελευταίος σταθμός πριν από τον γκρεμό. Αν δεν δράσουμε τώρα, το χρέος θα μας συνθλίψει».
Reuters