Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει νέους κανόνες που θα απαγορεύουν τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας ή εξοπλισμού σε υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια τις υποδομές των υποθαλάσσιων καλωδίων να απειλούνται από ξένους αντιπάλους, όπως η Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος της FCC, Μπρένταν Καρ. «Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τα καλώδιά μας από ιδιοκτησία και πρόσβαση από εχθρικά κράτη, καθώς και από κυβερνοαπειλές και φυσικές επιθέσεις».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν εδώ και χρόνια ανησυχίες για τον ρόλο της Κίνας στη διαχείριση της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης και για τον κίνδυνο κατασκοπείας μέσω των υποδομών. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με το δίκτυο άνω των 400 υποθαλάσσιων καλωδίων που μεταφέρουν το 99% της διεθνούς διακίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο.
Από το 2020, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν συμβάλει στην ακύρωση τεσσάρων έργων κατασκευής καλωδίων που προορίζονταν να συνδέσουν τις ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενες ζητήματα ασφάλειας.
Η FCC ανακοίνωσε πέρυσι ότι εξετάζει την υιοθέτηση νέων κανονισμών για τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων. Μεταξύ άλλων, εξετάζει την πλήρη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή υπηρεσιών από εταιρείες που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ – μεταξύ αυτών οι Huawei, ZTE, China Telecom και China Mobile.
Ο πρόεδρος της FCC επανέλαβε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την αποτροπή πρόσβασης «από εχθρικά ξένα κράτη», καθώς και για την αντιμετώπιση των κυβερνοκινδύνων και φυσικών απειλών που βαρύνουν την κρίσιμη υποδομή των υποθαλάσσιων καλωδίων.
Παράλληλα, η FCC θα ζητήσει δημόσια σχόλια για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα προστασίας των υποδομών από εξοπλισμό και λογισμικό που προέρχονται από εχθρικές χώρες.
Στο μεταξύ, οι διεθνείς ανησυχίες για την ασφάλεια των καλωδίων ενισχύονται από πρόσφατα περιστατικά. Η αποκοπή δύο υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα έχει πυροδοτήσει έρευνες για πιθανή δολιοφθορά. Το 2023, η Ταϊβάν κατηγόρησε δύο κινεζικά πλοία ότι έκοψαν τα δύο μοναδικά καλώδια που παρείχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο στα νησιά Ματσού, ενώ επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα θεωρείται πως ευθύνονται για την αποκοπή τριών καλωδίων που εξυπηρετούσαν την Ευρώπη και την Ασία.