Το Ιράν αποκαλύπτει «νέο πρωτόκολλο» με τον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΗΕ

 
ιραν

Ενημερώθηκε: 28/07/25 - 21:54

Ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα επισκεφθεί το Ιράν τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ, στις 28 Ιουλίου, ανακοινώνοντας ότι θα επιτευχθεί ένα «νέο πρωτόκολλο» με τον εποπτικό φορέα. 

Τα σχόλιά του έρχονται εβδομάδες αφότου το κοινοβούλιο του Ιράν ανέστειλε τη συνεργασία του με τον οργανισμό, λόγω της παράλειψής του να καταδικάσει δεόντως τον 12ήμερο πόλεμο του Ισραήλ στη χώρα. Η Τεχεράνη έχει επίσης κατηγορήσει την ΙΑΕΑ ότι άνοιξε το δρόμο για την έναρξη του πολέμου. 

«Το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος των συμφωνιών διασφάλισης. Υπό το πρίσμα του δεσμευτικού ψηφίσματος της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης, θα ορίσουμε ένα νέο πρωτόκολλο με τον ΔΟΑΕ για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Πιθανώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ένας αξιωματούχος του ΔΟΑΕ θα επισκεφθεί το Ιράν και θα συζητήσουμε αυτές τις τεχνικές πτυχές κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Μπαγκάεϊ τη Δευτέρα. 

Ο Μπαγκάεϊ επέκρινε επίσης τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την απειλή ανανέωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν ενεργοποιώντας τον «μηχανισμό επαναφοράς» της πυρηνικής συμφωνίας του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) του 2015 , την οποία τα κράτη της ΕΕ συνέχισαν να επιβάλλουν στην Τεχεράνη παρά την κατάρρευση της συμφωνίας μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν το 2018. 

Ιρανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πρόσφατα έναν γύρο συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κωνσταντινούπολη. 

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Ευρώπη, δεν τέθηκαν ζητήματα εκτός από το πυρηνικό ζήτημα και την άρση των κυρώσεων. Δεν είναι αφύσικο για τις ευρωπαϊκές χώρες να διαδίδουν μια αφήγηση. Η ευρωπαϊκή αφήγηση δεν είναι η αφήγηση του Ιράν. Τα ευρωπαϊκά μέρη δεν έχουν την εξουσία να χρησιμοποιούν τον μηχανισμό που είναι γνωστός ως μηχανισμός snapback και το Ιράν έχει ανακοινώσει τις θέσεις του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. 

«Δεδομένης της κατάφωρης παραβίασης των δεσμεύσεων της JCPOA από ευρωπαϊκές χώρες, είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσον οι εν λόγω χώρες μπορούν να θεωρήσουν τους εαυτούς τους ως μέρη δεσμευμένα στην JCPOA», πρόσθεσε. 

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, εν μέσω των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ εντάχθηκαν στον πόλεμο στις 23 Ιουνίου με μια επίθεση με καταφύγια σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. 

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ξεκίνησε μόλις μία ημέρα αφότου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΑΕ ενέκρινε ψήφισμα που κατηγορούσε την Τεχεράνη για μη συμμόρφωση με τις πυρηνικές της υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας Διασφαλίσεων της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Το ψήφισμα βασίστηκε σε έκθεση της ΔΟΑΕ στα τέλη Μαΐου, η οποία ισχυριζόταν ότι το Ιράν πραγματοποίησε μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες με υλικό που δεν είχε δηλωθεί στην πυρηνική αρχή του ΟΗΕ σε τρεις τοποθεσίες πριν από δεκαετίες.

Ως αποτέλεσμα, το Ιράν απαγόρευσε στον επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, την είσοδο στη χώρα και έχει σηματοδοτήσει την πιθανότητα νομικών ενεργειών εναντίον του. Το Ιράν απέρριψε πρόσφατα αίτημα του Γκρόσι να επισκεφθεί τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, αναφέροντας το αίτημα ως «κακοήθη πρόθεση».

Στις αρχές Ιουλίου, η Τεχεράνη ανέστειλε επίσημα τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ. Λίγες μέρες αργότερα, μια ομάδα επιθεωρητών της ΙΑΕΑ εγκατέλειψε τη χώρα. 

Η ιρανική κυβέρνηση είχε προηγουμένως κατηγορήσει την υπηρεσία ότι διαβίβασε στο Ισραήλ ευαίσθητες πληροφορίες που έλαβε από επιθεωρήσεις. 

Η ανακοίνωση του Μπαγκάεϊ έρχεται καθώς το Ισραήλ απειλεί δημόσια να επαναλάβει την εκστρατεία κατά του Ιράν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θα χτυπήσει ξανά την Ισλαμική Δημοκρατία «εάν χρειαστεί».

Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ιδίως τον εμπλουτισμό ουρανίου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ