Πεκίνο κατά Ουάσινγκτον για «διαστρέβλωση» της κινεζικής αμυντικής πολιτικής

 
μοντι, τραμπ και σι τζιπινγκ

Ενημερώθηκε: 25/12/25 - 19:16

Η Κίνα κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραποιούν σκόπιμα την κινεζική αμυντική πολιτική, με στόχο –όπως υποστηρίζει– να υπονομεύσουν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, απέρριψε το ενδεχόμενο η Κίνα να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μείωση της έντασης στα αμφισβητούμενα συνοριακά σημεία με την Ινδία, προκειμένου να εμποδίσει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ–Ινδίας.

Ο Λιν τόνισε ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις σχέσεις του με την Ινδία με στρατηγικό και μακροπρόθεσμο πρίσμα, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των συνόρων αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες. «Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα επιχειρεί να κρίνει ή να παρεμβαίνει σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο έκθεσης του Πενταγώνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, στην οποία εκτιμάται ότι η Κίνα «πιθανότατα επιδιώκει να αξιοποιήσει τη μείωση των εντάσεων» με την Ινδία, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις διμερείς σχέσεις και να αποτρέψει την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ