Επιστροφή δεξαμενόπλοιων στη Βενεζουέλα εν μέσω αποκλεισμού – Στο τραπέζι συμφωνία πετρελαίου με τις ΗΠΑ

 
τανκερ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 10/01/26 - 16:55

Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια, τα περισσότερα εκ των οποίων μετέφεραν φορτία πετρελαίου και είχαν αποπλεύσει «υπόγεια» από τη Βενεζουέλα στις αρχές Ιανουαρίου, επέστρεψαν στα χωρικά ύδατα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA και της πλατφόρμας TankerTrackers.com. Τα πλοία είχαν αποχωρήσει είτε με απενεργοποιημένους τους αναμεταδότες θέσης είτε αψηφώντας τον αμερικανικό αποκλεισμό.

Τον προηγούμενο μήνα, συνολικά περίπου δώδεκα φορτωμένα δεξαμενόπλοια και ακόμη τρία άδεια εγκατέλειψαν τα ύδατα της Βενεζουέλας, παρά το εμπάργκο που επέβαλε στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ένα από τα πλοία, το υπερδεξαμενόπλοιο M Sophia με σημαία Παναμά, κατασχέθηκε από τις αμερικανικές αρχές κατά την επιστροφή του, ενώ το δεξαμενόπλοιο Olina τύπου Aframax, με σημαία Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, παρεμποδίστηκε αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερο και επέστρεψε στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, τρία ακόμη πλοία –τα Merope, Min Hang και Thalia III– εντοπίστηκαν εκ νέου στα βενεζουελάνικα ύδατα μέσω δορυφορικών εικόνων.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση του Olina, ενώ επόμενο βήμα για τη Βενεζουέλα φαίνεται να είναι η επανεκκίνηση οργανωμένων εξαγωγών αργού, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον για συμφωνία προμήθειας πετρελαίου ύψους 2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει, ενώ οι εμπορικοί κολοσσοί Vitol και Trafigura έλαβαν τις πρώτες αμερικανικές άδειες για διαπραγμάτευση και μεταφορά βενεζουελάνικου πετρελαίου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για επικείμενη προμήθεια νάφθας στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ