Ενας νεκρός στη Ναυπακτία - Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Κορίνθου - Πατρών

 
Ενας νεκρός στη Ναυπακτία - Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Κορίνθου - Πατρών

Ενημερώθηκε: 08/01/17 - 00:01

Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται εδώ και ώρες, δεκάδες οδηγοί και επιβάτες λεωφορείων οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην νέα εθνική οδό Πατρών – Αθηνών στο ύψος του Αιγίου και συγκεκριμένα μεταξύ Αιγίου και Πούντας. Και από ό,τι φαίνεται θα είναι μια δύσκολη νύχτα.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, το πρόβλημα προκλήθηκε από νταλίκα που δίπλωσε στο οδόστρωμα ανάμεσα στην Ακράτα και στον κόμβο του Διακοπτού. Στη συνέχεια, η χιονόπτωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί οδηγοί δεν ήταν εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες επέτεινε το πρόβλημα.

Όπως είπε στο βραδινό δελτίο του Alpha εγκλωβισμένος οδηγός: "Είμαστε στο 160ο χλμ ανάμεσα στην Ακράτα και το Αίγιο εδώ και 4 ώρες. Άνθρωποι μπροστά μας που έχουν αλυσίδες δεν μπορούν να κινηθούν...". Ενώ επιβάτης λεωφορείου με προορισμό τη Λευκάδα είπε στο ίδιο δελτίο ειδήσεων ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τις 3 το μεσημέρι.

Στο επίμαχο τμήμα κινούνται και 15 οχήματα της πυροσβεστικής που απεγκλωβίζουν σε ασφαλέστερα σημεία στους οδηγούς ή άλλους επιβάτες το ζητούν αλλα και παρέχουν βοήθεια σε οχήματα προκειμένου να μετακινηθούν από τα σημεία που έχουν ακινητοποιηθεί.

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής έχει κινητοποιηθεί απόψε, για να προσφέρει βοήθεια σε οδηγούς και επιβάτες, που είναι αποκλεισμένοι στην εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου.

Ειδικότερα, τα πληρώματα 15 οχημάτων της Πυροσβεστικής από την Πάτρα, το Αίγιο και την Ακράτα, προσεγγίζουν αποκλεισμένους οδηγούς και επιβάτες και τους ενημερώνουν, πως αν θέλουν, μπορούν να τους μεταφέρουν σε ασφαλή χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι δεν θέλουν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν μέσα σε αυτά, μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Αργά το βράδυ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, για να προσφέρουν βοήθεια σε οδηγούς και επιβάτες που είναι εγκλωβισμένοι, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μάλιστα, η επιχείρηση της Πυροσβεστικής έχει επεκταθεί και στην παλαιά εθνική οδό, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων, λόγω εκτροπής τής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, 55 πυροσβέστες με 26 οχήματα, προσεγγίζουν οδηγούς και επιβάτες, τόσο στη νέα εθνική οδό, όσο και στην παλαιά και τους ενημερώνουν, πως αν θέλουν, μπορούν να τους μεταφέρουν σε ασφαλή χώρο.

Όσοι, κυρίως από τους επιβάτες, θέλουν να μετακινηθούν, οι πυροσβέστες τους μεταφέρουν στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, που βρίσκονται στο Αίγιο και στην Ακράτα.

Το βασικότερο πρόβλημα παρατηρείται στο τμήμα από τον κόμβο Καλαβρύτων έως τον κόμβο Αιγίου όπου λόγω της χιονόπτωσης που πέφτει κατά διαστήματα η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλες καθυστερήσεις ενώ η τροχαία κατά διαστήματα υποχρεώνεται να διακόψει και εντελώς την κυκλοφορία μέχρι είτε να υποχωρήσουν τα φαινόμενα είτε να ολοκληρώσουν το έργο τους τα μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού που από χθες το βράδυ κρατούν το δρόμο ανοιχτό.

Την κατάσταση επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο οι νταλίκες που το απόγευμα «δίπλωσαν» και ακινητοποιήθηκαν καθώς οι οδηγοί τους δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ο ηλικιωμένος που είχε χαθεί από το πρωί

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό έχασε τη ζωή του . Τα ίχνη του άτυχου 77χρονος είχαν χαθεί στα Πιτσιναίικα. Εντοπίστηκε μετά από ώρες και κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου πιθανά από υποθερμία.

Στην έκτακτη σύγκληση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, προκειμένου, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία και να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, στα όρια του νομού Αχαΐας, και όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, αυτό που προέχει είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή.
Ήδη, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό από τον κόμβο του Ρίου, μέχρι την περιοχή της Ακράτας. Επίσης, όσα αυτοκίνητα κινούνται από Κόρινθο προς Πάτρα εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος της Ακράτας, μέχρι και τον κόμβο του Ρίου.

Στο μεταξύ, με μεγάλη δυσκολία κινούνται τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου. Ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες αναγκάζουν τους οδηγούς να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό τον δρόμο. Μάλιστα, για να αποσυμφορηθεί κάπως η κυκλοφορία, αυτοκίνητα που έχουν προορισμό την Αχαΐα, εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Κιάτου Κορινθίας.

Στο μεταξύ, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στο ρεύμα προς Ιτέα και γίνεται εκτροπή των οχημάτων, μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αντιρρίου- Λιδορικίου, ενώ στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την τοπική κοινότητα Παλαιόπυργου προς Πλάτανο και από τη θέση Χάνι Φσουλά προς Άνω Χώρα.

Ακόμη, στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού στη διασταύρωση Νερομάνας.

 Ανακοίνωση «Ολυμπίας Οδού»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ολυμπία Οδός», σχετικά με την κίνηση στην εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ των κόμβων Καλαβρύτων και Αιγίου, αναφέρεται ότι «διεξάγεται με μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και κατά διαστήματα διακόπτεται η κυκλοφορία».

Επίσης, αναφέρεται ότι «τα συνεργεία της "Ολυμπίας Οδού" από χθες το βράδυ επιχειρούν με όλες τις δυνάμεις ρίχνοντας αλάτι». Νωρίτερα μέσα στη μέρα, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση «είχαμε δύο συμβάντα με "δίπλωμα" νταλίκας και αρκετά μικρότερα συμβάντα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν».

Ακόμη, στην ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδού» παρακαλούνται οι οδηγοί «ενόψει της νύχτας και της υψηλής πιθανότητας παγετού, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για τις επόμενες ώρες και σε κάθε περίπτωση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας».