Η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν έχει προκαλέσει μια από τις σοβαρότερες εκπαιδευτικές καταστροφές παγκοσμίως, αφήνοντας πάνω από 8 εκατομμύρια παιδιά μακριά από τη μάθηση.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, περίπου τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας στη χώρα έχουν χάσει κατά μέσο όρο 484 ημέρες μαθημάτων από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2023. Η διακοπή αυτή θεωρείται ιστορική, ξεπερνώντας σε διάρκεια ακόμα και τις περιπτώσεις των Φιλιππίνων κατά την πανδημία.
Η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος οφείλεται στην εκτεταμένη καταστροφή των σχολείων ή στη μετατροπή τους σε κέντρα φιλοξενίας για τους εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η κατάσταση είναι τραγική σε περιοχές όπως το Βόρειο Νταρφούρ, όπου λειτουργεί μόλις το 3% των σχολικών μονάδων, ενώ η κρίση επιτείνεται από τη μαζική φυγή απλήρωτων εκπαιδευτικών.
Η επικεφαλής της οργάνωσης, Ίνγκερ Άσινγκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι χωρίς άμεση οικονομική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε έναν αέναο κύκλο βίας. Παράλληλα, ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές και προειδοποιεί για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη, η οποία περιλαμβάνει τη στρατολόγηση ανηλίκων και τον πλήρη αποδεκατισμό των βασικών υπηρεσιών της χώρας.