Έντονη κινητικότητα και παρασκηνιακές διεργασίες καταγράφονται γύρω από το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, με βασικό ερώτημα να παραμένει το κατά πόσο σκοπεύει τελικά να εντάξει στο νέο κόμμα τα σημερινά στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πρόσωπα που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να κόψει πλήρως τους δεσμούς με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι στο τέλος θα εντάξει τη μεγάλη πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις προσώπων που θεωρεί πολιτικά φθαρμένα ή επιβαρυντικά για το νέο εγχείρημα.
Εκτός σχεδιασμού φέρονται να βρίσκονται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν συγκαταλέγονταν στους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Για τη Ρένα Δούρου, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού θεωρεί ότι η πολιτική της εικόνα έχει επιβαρυνθεί οριστικά από τις υποθέσεις της Μάνδρας και του Ματιού. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Παππά, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν διαρραγεί εδώ και χρόνια, ενώ στον Παύλο Πολάκη χρεώνονται κυρίως οι χειρισμοί του στην περίοδο ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και δημόσιες επικρίσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό.
Παρά τις παρασκηνιακές επαφές που συνεχίζονται, τα συγκεκριμένα στελέχη δεν φαίνεται, προς το παρόν, να έχουν θέση στο νέο πολιτικό σχήμα.
Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα βρει τελικά χώρο στο νέο κόμμα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει απλώς να αποφύγει τη δημόσια και μαζική συμπόρευση με γνωστά πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου κατά την αρχική φάση ανακοίνωσης του νέου εγχειρήματος, προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημα της «νέας αρχής».
Παρότι επιχειρεί να αναδείξει νέα στελέχη, αρκετοί σημειώνουν ότι ο βασικός οργανωτικός πυρήνας παραμένει σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με πρόσωπα όπως ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Γιώργος Βασιλειάδης να συνεχίζουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο.
Στελέχη που γνωρίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρούν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί τελικά τόσο τους βουλευτές όσο και τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου οι προσωπικές εκλογικές επιρροές εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία.
Όπως επισημαίνουν, ακόμη και πολιτικά φθαρμένα πρόσωπα διατηρούν εκλογικά δίκτυα και τοπική επιρροή, στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την επίτευξη του βασικού εκλογικού στόχου, ο οποίος φέρεται να είναι η επανάληψη ή υπέρβαση του ποσοστού 17% που είχε καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Πολλοί θεωρούν ότι η πολιτική τους επιβίωση εξαρτάται από την ένταξή τους στο νέο κόμμα, καθώς εκτιμούν ότι η παραμονή στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για όποιον επιθυμεί να τον ακολουθήσει την παραίτηση από τη βουλευτική έδρα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από αρκετούς ως τρόπος αποτροπής μαζικών αποχωρήσεων σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς ελάχιστοι βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραδώσουν την έδρα τους πολύ πριν από τις εκλογές του 2027.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, όπως η αποχώρηση ορισμένων βουλευτών από το κόμμα χωρίς παράδοση της έδρας τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα διατηρούσαν την κοινοβουλευτική τους παρουσία ως ανεξάρτητοι, ενώ παράλληλα θα στήριζαν δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να δεσμεύονται από τη γραμμή της ηγεσίας Φάμελλου.
Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να μην κατέβει αυτόνομα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ώστε να αποφευχθεί μια ανοιχτή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το νέο κομματικό σχήμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν εμφανίζεται απολύτως αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική φόρμουλα που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στελεχών και μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο σχήμα.
Αντίθετα, κάθετα αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζονται ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν αυτόνομη την πολιτική και οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, έντονες διεργασίες και αντιπαραθέσεις καταγράφονται και γύρω από τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του κόμματος, καθώς στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη που αφορά τα κομματικά κτίρια, τα οικονομικά βάρη και κυρίως τα χρέη των κομματικών μέσων ενημέρωσης.