Ελληνοτουρκικά: Τέλος στη «θετική ατζέντα» βλέπουν τα τουρκικά ΜΜΕ και προειδοποιούν για νέα ένταση

 
κιμων

Ενημερώθηκε: 29/05/26 - 10:25

Σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής στην περίοδο της έντονης διμερούς κρίσης, πριν από το 2023, διατυπώνει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αν και η πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επιβεβαιώσει μια «θετική ατζέντα», το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Αθήνας και οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων προκαλούν πλέον έντονη δυσφορία στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, Τούρκοι αναλυτές, όπως ο καθηγητής Σινάν Ντεμιρτούρκ, κατηγορούν την Ελλάδα για συστηματική παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ερμηνεύοντας τις αερομαχίες στην περιοχή ως μια συνεχή επίδειξη ισχύος.

Στο στόχαστρο το Καστελλόριζο και η «Γαλάζια Πατρίδα»

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο TVNET οξύνει τη ρητορική του, κάνοντας λόγο για ελληνικές «προβοκάτσιες» με αφορμή πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Καστελλόριζο. Το τουρκικό μέσο εστιάζει στη γεωγραφική εγγύτητα του νησιού με τις τουρκικές ακτές και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι επιχειρεί παράνομα να επεκτείνει τη θαλάσσια κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, προβάλλεται εκ νέου το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το δίκτυο να υπογραμμίζει την απόφαση της Άγκυρας να προστατεύσει τα διεκδικούμενα σύνορά της, ενώ μεταφέρει πληροφορίες από τον ελληνικό Τύπο περί ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για ένα πιθανό «θερμό επεισόδιο».

Επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών»

Η επικοινωνιακή πίεση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης κορυφώνεται με την εκ νέου αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Μέσα από τηλεοπτικά ρεπορτάζ που συνοδεύονται από σχετικούς χάρτες, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων δεν κατοχυρώνουν ρητά την ελληνικότητα συγκεκριμένων γεωγραφικών σχηματισμών.

Οι εν λόγω αναφορές κάνουν λόγο για συνολικά 152 «αμφισβητούμενα» νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, τα οποία χαρακτηρίζονται ως οθωμανική κληρονομιά. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι 25 από αυτά —μεταξύ των οποίων η Κάρπαθος, η Κάσος, η Κως, η Αστυπάλαια και η Νίσυρος— τελούν υπό «ελληνική κατοχή» και έχουν στρατιωτικοποιηθεί παράνομα, με την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων, οχυρώσεων και συμβόλων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ