Ανατολική Μεσόγειος: Στην Ουάσιγκτον με το σχήμα «3+1» η Αθήνα – Κλειδώνουν οι επενδύσεις στην Κύπρο

 
υδρογονανθρακες

Ενημερώθηκε: 01/06/26 - 16:44

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός σχεδιασμός στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά και να στηρίζει τις στρατηγικές κινήσεις της Λευκωσίας, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Μιχάλη Δαμιανού, η κοινοπραξία ENI-TotalEnergies βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που αφορά το τεμάχιο «Κρόνος» της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι σχετικές συμφωνίες που εγκρίθηκαν πρόσφατα από το κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραφούν μέσα στον μήνα, ενώ η κοινοπραξία έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες πληρωμές, γεγονός που κλειδώνει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση του έργου.

Για την ελληνική πλευρά, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επικείμενη κοινή κάθοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο του διπλωματικού σχήματος «3+1» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, οι τρεις χώρες θα συζητήσουν την ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Στην ατζέντα κυρίαρχη θέση έχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector (GSI), το οποίο θα συνδέσει το Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, απολαμβάνοντας τη σταθερή στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή, μέσω των κολοσσών Chevron και ExxonMobil, ενισχύει γεωστρατηγικά τη θέση του ελληνοκυπριακού άξονα, αν και από τις συνομιλίες στις ΗΠΑ δεν αναμένεται άμεσα κάποια οριστική συμφωνία, καθώς εκκρεμούν ακόμα οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ για το κοίτασμα «Ισάι».

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της Αθήνας επικεντρώνεται και στις ευρύτερες συμμαχίες με αμερικανικές εταιρείες. Η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την ExxonMobil για το τεμάχιο 4, με τις επίσημες ανακοινώσεις να τοποθετούνται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα προχωρούν οι προσυμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου για το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Αν και η Chevron έχει περιθώριο μέχρι τις αρχές του 2027 για τον τεχνικό σχεδιασμό του «Αφροδίτη» και το πρώτο αέριο αναμένεται στον ορίζοντα 2030-2031, η σταθερή πρόοδος των κοιτασμάτων της Κύπρου αναβαθμίζει συνολικά τον ρόλο του ελληνισμού στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ