Πόλεμος ΗΠΑ–Ιράν: Ο στρατηγός Κέιν αναζητά «έξοδο κινδύνου» καθώς η αεροπορική ισχύς φτάνει στα όριά της

 
ηπα

Ενημερώθηκε: 08/08/26 - 17:09

Σε αναζήτηση μιας «εξόδου κινδύνου» από τον πόλεμο με το Ιράν φέρεται να βρίσκεται ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Νταν Κέιν, καθώς οι στρατιωτικές επιλογές για περαιτέρω κλιμάκωση εμφανίζονται περιορισμένες και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, ο Κέιν έχει μεταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες σε κορυφαίους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ την ανάγκη να βρεθεί μια διέξοδος από τη σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι μια νέα κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Παράλληλα, φέρεται να έχει επισημάνει ότι η αεροπορική ισχύς από μόνη της δεν επαρκεί για την επίτευξη όλων των στόχων που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Κέιν ψάχνει για μια έξοδο κινδύνου», ανέφεραν πηγές που επικαλείται το CNNi, καθώς η σύγκρουση φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Οι προειδοποιήσεις προς τους συνεργάτες του Τραμπ

Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός έχει συζητήσει τις ανησυχίες του σχετικά με τα διαθέσιμα στρατιωτικά σενάρια με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να καταστούν σαφείς πριν από τις συναντήσεις με τον Τραμπ οι περιορισμοί, οι κίνδυνοι και οι πιθανές «παγίδες» των στρατιωτικών επιλογών. Αυτό αφορά ακόμη και σενάρια που δεν προβλέπουν την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν.

Μία από τις πηγές χαρακτήρισε τη στάση του Κέιν προσπάθεια «προστασίας του στρατού», επισημαίνοντας ότι ο στρατηγός θέλει να διασφαλίσει πως η πολιτική ηγεσία γνωρίζει πλήρως τις συνέπειες κάθε επιλογής.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί αντίθετος στην ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν, εκτιμώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα μπορούσαν να πιέσουν την Τεχεράνη να αποδεχθεί μια συμφωνία με τους αμερικανικούς όρους. Ο Κέιν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης φέρονται, ωστόσο, να θεωρούν ένα τέτοιο αποτέλεσμα δύσκολο και αναζητούν εναλλακτικές επιλογές που θα παραμένουν εντός των ορίων που έχει θέσει ο πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κέιν, Τζόζεφ Χόλστεντ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εμπιστευτικές συζητήσεις του στρατηγού με τον Τραμπ ή άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τον Κέιν «σημαντικό κεφάλαιο» για την ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι παρέχει στον Τραμπ ακριβείς και αντικειμενικές πληροφορίες, καθώς και διαφορετικές επιλογές, ενώ η τελική απόφαση ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Η αεροπορική ισχύς έχει τα όριά της»

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται πλέον η παραδοχή ότι η αεροπορική ισχύς, όσο συντριπτική και αν είναι, έχει συγκεκριμένα όρια.

Ο Κέιν είχε επισημάνει δημόσια σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι η αεροπορική ισχύς δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της λύση για κάθε στρατιωτικό στόχο. Η θέση αυτή φαίνεται να έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς η σύγκρουση παρατείνεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας ευρύτερης κλιμάκωσης.

Για τον λόγο αυτό, ο Κέιν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι σε σχέδια για νέες, πιο επιθετικές επιθέσεις. Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως τις πιθανές συνέπειες μιας μεγάλης κλιμάκωσης και τα αντίποινα που θα μπορούσε να εξαπολύσει το Ιράν.

Σύμφωνα με τις πηγές του CNNi, μόνο στελέχη της CENTCOM τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της συγκεκριμένης επιχείρησης, ενώ το Ισραήλ φέρεται επίσης να υποστήριξε την προοπτική περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Ο Τραμπ τελικά έκανε πίσω, αφού συνομίλησε με συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι μια αμερικανική επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει ιρανικά αντίποινα εναντίον ενεργειακών υποδομών στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNNi, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων χτυπημάτων στο μέλλον.

Ανησυχία και για τα αμερικανικά αποθέματα

Ένας ακόμη παράγοντας που φέρεται να επηρέασε την απόφαση για αναβολή μιας νέας επίθεσης είναι η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βασικών πυρομαχικών.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον Κέιν, ενώ ανησυχίες έχουν εκφράσει και χώρες του Κόλπου. Αξιωματούχοι τους έχουν προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι περιορισμένες διαθέσιμες ποσότητες προηγμένων αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας ενδέχεται να δυσκολέψουν την αντιμετώπιση πιθανών ιρανικών αντιποίνων σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.

Ο Κέιν φέρεται να έχει επιλέξει ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο στις επαφές του με τον Τραμπ, παρουσιάζοντας τα μειονεκτήματα κάθε στρατιωτικής επιλογής χωρίς να εμφανίζεται ότι αμφισβητεί την πολιτική κατεύθυνση του προέδρου.

Σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο, ο στρατηγός φέρεται να επισήμανε στον Τραμπ τους κινδύνους που συνεπάγεται μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, μεταξύ άλλων και λόγω των μειωμένων αποθεμάτων πυρομαχικών. Παράλληλα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν ο πρόεδρος αποφάσιζε να προχωρήσει, οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν.

Η δύσκολη εξίσωση της «νίκης»

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τους έξι μήνες, η στρατηγική του Κέιν δέχεται αυξανόμενη κριτική, ενώ τίθενται ερωτήματα και για την εμπειρία του στη διαχείριση μιας τόσο παρατεταμένης σύγκρουσης.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές φέρονται να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μια πλήρης στρατιωτική νίκη επί του Ιράν θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση, πιθανότατα με συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων. Ένα τέτοιο σενάριο, όμως, θα είχε τεράστιο ανθρώπινο και πολιτικό κόστος για τις ΗΠΑ και προς το παρόν δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Έτσι, το βάρος μετατοπίζεται στην αναζήτηση μιας λύσης που θα επιτρέψει στον Τραμπ να παρουσιάσει μια πολιτικά και συμβολικά σημαντική επιτυχία χωρίς να κλείσει οριστικά ο δρόμος προς τη διπλωματία.

Στο πλαίσιο αυτό, μια πιθανή συμφωνία για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια τέτοια διέξοδο, προσφέροντας στον Αμερικανό πρόεδρο ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να παρουσιάσει ως επιτυχία, ενώ παράλληλα θα διατηρούσε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διπλωματικής συμφωνίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ