Συναγερμός σήμανε σε ειδική αμαξοστοιχία που μετέφερε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν ρωσικό drone έπληξε τρένο που ακολουθούσε σε απόσταση λίγων λεπτών, κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.
Ο Τζόνσον επέστρεφε στην Πολωνία μετά τη συμμετοχή του σε διάσκεψη ασφαλείας στο Κίεβο, όταν, περίπου στις 5 τα ξημερώματα, οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την αμαξοστοιχία εξαιτίας συναγερμού για drones.
Λίγο αργότερα ο συναγερμός έληξε και το τρένο συνέχισε την πορεία του προς το πολωνικό έδαφος.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο οποίος επέβαινε επίσης στην αμαξοστοιχία, επιβεβαίωσε ότι οι επιβάτες είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο εκκένωσης. Όπως ανέφερε, το τρένο που επλήγη ακολουθούσε τη δική τους αμαξοστοιχία και βρισκόταν μόλις λίγα λεπτά πίσω.
Η δεύτερη αμαξοστοιχία εκκενώθηκε εγκαίρως και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο τρένο
Στην ειδική αμαξοστοιχία επέβαιναν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός αξιωματούχος Γκίντερ Ζάουτερ, σύμβουλοι ασφαλείας από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, Γερμανοί βουλευτές, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν μεταβεί στο Κίεβο για τη διάσκεψη Yalta European Strategy, όπου συζητήθηκαν με την ουκρανική ηγεσία οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο και οι προοπτικές ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Πλήγμα και δύο χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα
Την ίδια ώρα, ρωσικό drone έπληξε και την περιοχή της συνοριακής διάβασης Γιαχόντιν–Ντοροχούσκ, έναν από τους σημαντικότερους οδικούς και σιδηροδρομικούς συνδέσμους της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, το πλήγμα σημειώθηκε σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Οι επιθέσεις προκαλούν αυξημένη ανησυχία στη Βαρσοβία, καθώς τα ρωσικά πλήγματα σημειώνονται ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, οι ουκρανικοί σιδηρόδρομοι καταγγέλλουν συστηματική στοχοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών, προειδοποιώντας για πιθανές εκκενώσεις, καθυστερήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια.
Ο Γερμανός βουλευτής Ρόμπιν Βάγκερ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «επικίνδυνη κλιμάκωση» του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα στέλνει μήνυμα όχι μόνο προς την Ουκρανία αλλά και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν το Κίεβο.