Το ελληνικό παράδειγμα της μετάβασης από την πολυετή κρίση στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη Γερμανία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Παρά την παρατεταμένη υποτονική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Βερολίνο διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα και το χαμηλό επίπεδο χρέους ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας πως οι αλλαγές μπορεί να είναι αρχικά επώδυνες, αλλά μακροπρόθεσμα αποδίδουν.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη εν μέσρω αυξανόμενων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, έθεσε τρεις κεντρικές προτεραιότητες:
Δημοσιονομική πειθαρχία: Αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και λήψη διορθωτικών μέτρων από τις χώρες που κινδυνεύουν με υπερβάσεις.
Στοχευμένες επενδύσεις: Κατεύθυνση των δημόσιων δαπανών σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η ενέργεια, η ψηφιοποίηση, η παραγωγικότητα και η άμυνα, με έμφαση στις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές προμήθειες.
Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Ταχεία άρση των εμποδίων στις κεφαλαιαγορές για την αποτελεσματική κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι το κόστος της αδράνειας για την Ευρώπη ξεπερνά το κόστος των μεταρρυθμίσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εσωτερικές αγκυλώσεις που λειτουργούν ως έμμεσοι δασμοί στην ενιαία αγορά.
Τέλος, αναφερόμενος στην ενοποίηση του τραπεζικού τομέα, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επιτυχείς διασυνοριακές συνεργασίες, όπως η είσοδος της UniCredit στην Alpha Bank και η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Euronext, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από ισχυρούς ευρωπαϊκούς «πρωταθλητές» στο διεθνές πεδίο.