Νέο μέτωπο εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανοίγει στον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, μετά τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη για ένταξή της στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ), το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα.
Κύκλοι της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τη στάση της κ. Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι η τοποθέτησή της «επιβεβαιώνει την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» από την προηγούμενη ηγεσία και την ομάδα των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές ότι δεν παρέδωσαν τις έδρες τους στο κόμμα, παρά τη σχετική προεκλογική δέσμευσή τους, επικαλούμενες τόσο τις υπεύθυνες δηλώσεις που είχαν υπογράψει όσο και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «το ήθος της Αριστεράς».
Ειδικά για την Όλγα Γεροβασίλη, οι κύκλοι της ηγεσίας υποστηρίζουν ότι με τη στάση της «στέρησε την αντιπροεδρία της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα.
Αιχμές και κατά Τσίπρα
Η παρέμβαση περιλαμβάνει σαφείς αιχμές και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενδεχόμενη ένταξη ανεξάρτητων βουλευτών στο νέο κόμμα, με χαλάρωση των όρων που φέρεται να έχει θέσει ο πρώην πρωθυπουργός, θα τον τοποθετούσε «σε ρόλο ενορχηστρωτή» των μεθοδεύσεων που καταγγέλλει η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Γίνεται επίσης αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του Ιουλίου του 2026, με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα σχέδια «ναυάγησαν μετά την πρόσκρουσή τους στην αποφασιστικότητα της Κεντρικής Επιτροπής».
Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την υπόθεση Γεροβασίλη με την ευρύτερη αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα.
«Ας παραιτηθούν επιτέλους»
Ιδιαίτερα οξύ είναι το μήνυμα προς την Όλγα Γεροβασίλη και τους υπόλοιπους βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παραδώσουν τις έδρες τους.
«Ας αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους έναντι των ψηφοφόρων τους και της Αριστεράς», αναφέρουν οι κύκλοι της συλλογικής ηγεσίας, καλώντας τους να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα.
«Ας παραιτηθούν επιτέλους. Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την αξιοπρέπειά τους. Τα σχέδιά τους απέτυχαν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πηγές της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του, «με πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις, το ήθος και το πρόγραμμά του».
Η νέα παρέμβαση αναδεικνύει το βάθος της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος, με τις βουλευτικές έδρες, τη θεσμική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις με το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκονται στο επίκεντρο.