Τις μαζικές διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν τη Γαλλία αξιοποιούν πολιτικά τόσο το εγχώριο ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ, εντάσσοντάς τα στην προεκλογική τους ατζέντα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, η αμερικανική ηγεσία εργαλειοποιεί τις κινητοποιήσεις —οι οποίες ξεκίνησαν από τον χώρο της εκπαίδευσης— για να ενισχύσει τη σκληρή γραμμή της στο μεταναστευτικό.
Παράλληλα, επισείει τον κίνδυνο των «κομμουνιστών», τους οποίους ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί σταθερά ως απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.
Η σκληρή ρητορική Τραμπ και Βανς
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κάνσας, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί επιδιώκουν να μεταφέρουν στην Αμερική τις εικόνες καταστροφής από τη Γαλλία, ισχυριζόμενος πως η ευρωπαϊκή χώρα λεηλατείται από μετανάστες, τζιχαντιστές και κομμουνιστές.
Παράλληλα, απέδωσε τα γεγονότα αποκλειστικά στο μεταναστευτικό ζήτημα και όχι σε προβλήματα της παιδείας, χωρίς ωστόσο να παραθέσει αποδεικτικά στοιχεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος μέσω ανάρτησης στο X υποστήριξε ότι η πολυπολιτισμική πολιτική των φιλελεύθερων οδήγησε τη Γαλλία στην παρακμή, προειδοποιώντας ότι αυτό είναι το μέλλον που επιζητούν οι Δημοκρατικοί για τις ΗΠΑ.
Το υπόβαθρο των κινητοποιήσεων και η αντίδραση Μακρόν
Αν και οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από μαθητές λυκείου στο Παρίσι για τις συνθήκες στα σχολεία, γρήγορα μετατράπηκαν σε ένα ευρύ πανεθνικό κίνημα κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, το οποίο επιδεινώθηκε λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα από τον πόλεμο στο Ιράν.
Η κατάσταση εκτραχύνθηκε με βίαια επεισόδια και λεηλασίες. Η συμμετοχή υπήρξε μαζική, κυμαινόμενη από 550.000 διαδηλωτές σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών έως 800.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Παράλληλα, καταγράφηκαν σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 500 τραυματισμούς αστυνομικών και πυροσβεστών, καθώς και εκατοντάδες συλλήψεις. Την ίδια ώρα, η συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε ανήλικους διαδηλωτές έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με δεκάδες υποθέσεις να τελούν υπό διερεύνηση για πιθανή αστυνομική αυθαιρεσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη βία των ακροαριστερών ριζοσπαστικών ομάδων, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα αιτήματα της πλειονότητας των διαδηλωτών για το κόστος ζωής είναι απολύτως δικαιολογημένα και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις πράξεις των κουκουλοφόρων.
Παρά ταύτα, η διεθνής αναστατωση που προκαλεί η κλιμάκωση της βίας στη Γαλλία προσφέρει στον Τραμπ ένα ισχυρό αφήγημα ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.