Τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ «ξηλώνουν» την 8ετία Ομπάμα (ΓΡΑΦΗΜΑ)

 
Τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ «ξηλώνουν» την 8ετία Ομπάμα (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Ενημερώθηκε: 02/02/17 - 13:05

Μία εβδομάδα μετά την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την «προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Το διάταγμα προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που ίσχυε μέχρι τότε, καθώς και το «πάγωμα» για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Στους πρόσφυγες από τη Συρία —εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα και εξ αυτών 18.000 έχουν μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ μετά το 2011— απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.

Το 2015 οι αμερικανικές Αρχές μετεγκατέστησαν στο έδαφός τους το 64% του συνόλου των προσφύγων που πρότεινε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε κάθε κυβέρνηση.

Το οικονομικό έτος 2016 (1η Οκτωβρίου 2015-30ή Σεπτεμβρίου 2016) οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκαν στο έδαφός τους 84.994 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 10.000 και πλέον Σύρων.

Για το οικονομικό έτος 2017 (1η Οκτωβρίου 2016-30ή Σεπτεμβρίου 2017) ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με εθνικιστικά και απομονωτικά συνθήματα, καθώς και υποσχόμενος να κλιμακώσει τον αγώνα εναντίον της «ισλαμικής ριζοσπαστικής τρομοκρατίας», επιδιώκει η χώρα του να υποδεχθεί λιγότερους από τους μισούς σε σύγκριση με τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, που είχε αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, είχε θέσει στόχο την υποδοχή 110.000 προσφύγων το 2017. Η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει όμως να μην υποδεχθεί «πάνω από 50.000» πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Οι ΗΠΑ, μια χώρα την οποία έχτισαν μετανάστες, συνέχισαν να υποδέχονται πρόσφυγες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ: 2.089 μετεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος προετοίμαζε το διάταγμα.

Το μέτρο, εξέπληξε πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε αεροπλάνα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ όταν τέθηκε σε ισχύ και φαίνεται να είναι αντικείμενο διάφορων ερμηνειών, σύμφωνα με τα αεροδρόμια και τις ξένες πρωτεύουσες που προσπαθούσαν ακόμη χθες να λάβουν διευκρινίσεις.

Ακολουθούν οι κατηγορίες των ανθρώπων που επηρεάζονται από το διάταγμα «προστασίας του έθνους από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, δύο ημέρες μετά την επίθεση γοητείας στην Ουάσινγκτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάσθηκε σήμερα να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ που επιβάλλει απαγορεύσεις στη μετανάστευση, αφού προηγουμένως επικρίθηκε σφοδρά για την άρνησή της να το επικρίνει αρχικά.

«Η μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υπόθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών...αλλά δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτού του είδους την προσέγγιση», δήλωσε εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να παρέμβουν προς τους Αμερικανούς ομολόγους τους «για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε δηλώσει ότι «ο στιγματισμός με βάση την εθνικότητα είναι ολέθριος και πηγή διαχωρισμών».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει αίτηση καλώντας τη Βρετανία να αποσύρει την πρόσκληση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Λονδίνο αργότερα μέσα στον χρόνο και να δειπνήσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Όταν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις ξεπεράσουν τις 100.000, οι βουλευτές οφείλουν να φέρουν το θέμα σε διαβούλευση.

Μάλιστα, η εκστρατεία κατά της επίσκεψης του Τραμπ στη Βρετανία συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους οπαδούς μετά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού έχουν ασκήσει κριτική εις βάρος της απόφασης αυτής με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του Τραμπ σε επίπεδο αρχηγού κράτους θα πρέπει να παγώσει.

Εξάλλου, ο Καναδάς θα χορηγήσει προσωρινές άδειες διαμονής σε όσους ταξιδιώτες έχουν παγιδευτεί εξαιτίας του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Αχμεντ Χούσεν

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επικρίνει τις ΗΠΑ προς τις οποίες κατευθύνεται το 75% των καναδικών εξαγωγών και προτίμησε να τονίσει ότι ο Καναδάς είναι ανοικτός στους πρόσφυγες.

Η Άγγελα Μέρκελ εκτιμά πως δεν «δικαιολογούνται» οι περιορισμοί για τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε «την έλλειψη γενναιοδωρίας» των ΗΠΑ μετά το αντιμεταναστευτικό προεδρικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο είπε ότι είναι αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε από την Αντίς Αμπέμπα ότι οι αφρικανικές χώρες είναι μεταξύ «των πιο γενναιόδωρων» στον κόσμο για τους πρόσφυγες.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας σε αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον ΜακΚέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) δήλωσαν ότι το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου προσφύγων, αλλά και πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών στο αμερικανικό έδαφος είναι πιθανόν ότι θα συμβάλει περισσότερο στην στρατολόγηση τρομοκρατών παρά θα βελτιώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ- ΜΗΝΥΣΕΙΣ

Γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και η Πενσιλβάνια, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία θα καταδικάζουν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ περί μετανάστευσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν από την χαώδη κατάσταση που το διάταγμα έχει δημιουργήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δικαστές σε τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικές πολιτείες μπλόκαραν σήμερα την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ περί μετανάστευσης από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Δικαστές στη Μασαχουσέτη, τη Βιρτζίνια και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, πολιτείες όπου βρίσκονται μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, εξέδωσαν αποφάσεις ακολουθώντας την απόφαση της δικαστή Αν Ντόνελι του Μπρούκλιν, η οποία εξέτασε την υπόθεση των δύο Ιρακινών που κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Αν και καμία από τις αποφάσεις δεν ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα, οι δικαστικές αποφάσεις θα εμποδίσουν την εφαρμογή του από τις ομοσπονδιακές αρχές.

ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς, μετά την άρνησή της να εφαρμόσει τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά επτά χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Στην θέση της ο Τραμπ διόρισε προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης τον Ντάνα Μπέντε. Στη συνέχεια αντικατέστησε τον μεταβατικό επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων Ντάνιελ Ραγκσντέιλ, που προερχόταν επίσης από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Το παραπάνω περιστατικό ανυπακοής του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης είναι γνωστό ως "η σφαγή του Σαββατόβραδου" για την κυβέρνηση Νίξον, ενώ έχει καταγραφεί ως ένας καταστροφικός χειρισμός από πλευράς δημοσίων σχέσεων, που δρομολόγησε τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις.