Λονδίνο: Πατέρας και δάσκαλος ο 52χρονος μακελάρης που σκόρπισε τον τρόμο (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

 
Λονδίνο: Πατέρας και δάσκαλος ο 52χρονος μακελάρης που σκόρπισε τον τρόμο (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 23/03/17 - 23:53

Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του τζιχαντιστή που αιματοκύλησε το Λονδίνο το μεσημέρι της Τετάρτης προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

τζιχαντιστής

Η Σκοτλαντ Γιαρντ αναφέρει πως πρόκειται για τον Khalid Masood, γεννημένο στο Kent της Βρετανίας ο οποίος πιστεύεται ότι μέχρι πρόσφατα ζούσε στα West Midlands.

Ο Masood ήταν επίσης γνωστός με αρκετά ψευδώνυμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι ο 52χρονος από το Kent είχε ποινικό μητρώο με καταδίκες για επιθέσεις, οπλοκατοχή και αδικήματα σε σχέση με τη δημόσια τάξη, όχι όμως σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πρώτη καταδίκη του τζιχαντιστή ήταν τον Νοέμβριο του 1983 και η τελευταία του τον Δεκέμβριο του 2003 για την κατοχή ενός μαχαιριού.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Βουλή, πρόκειται για έναν άνδρα που οι αρχές είχαν ερευνήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά ο οποίος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές το πρόσφατο διάστημα.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι μια γυναίκα από το Μπέρμιγχαμ είπε σε αστυνομικούς της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες ότι ο τζιχαντιστής του Λονδίνου ήταν γείτονάς της. Σύμφωνα με όσα φέρεται να έχει πει στην Σκότλαντ Γιαρντ η εργάτρια Iwona Romek, ο 52χρονος που προκάλεσε τον τρόμο στο Λονδίνο ήταν καλός κηπουρός και ζούσε με την ασιατικής καταγωγής σύζυγο του και το παιδί τους.

Έως τώρα η Αστυνομία έχει προβεί σε οκτώ συλλήψεις μετά από έξι εφόδους σε κτήρια στο Μπέρμιγχαμ, το Λονδίνο και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά ταύτα, ο κ. Ρόιλι σημείωσε ότι από τις έως τώρα έρευνες καταδεικνύουν πως ο δράστης «ενήργησε μόνος» και εμπνεύστηκε από τη «διεθνή τρομοκρατία». Ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον διευκρίνισε ότι η υπόθεση εργασίας είναι ότι το χτύπημα συνδέεται με ισλαμισμό.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο "πηγή ασφαλείας".

Οι Έλληνες τραυματίες

τραυματίες

Ανάμεσα στους από την δολοφονική επίθεση στο Λονδίνο υπάρχουν και δύο Ελληνες . Την ανακοίνωση έκανε μόλις πριν λίγο η ίδια η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Οι δύο Έλληνες δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, διότι τραυματίσθηκαν ελαφρά. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο της επίθεσης και επέστρεψαν άμεσα στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι που μίλησε σήμερα Πέμπτη στους βουλευτές, ανάμεσα στους τραυματίες είναι 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός.

Ο τραγικός απολογισμός

Η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε πως η χθεσινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν δράστη, ο οποίος επιτέθηκε σκοτώνοντας επί τόπου δύο πολίτες και έναν αστυνομικό, και τραυματίζοντας άλλους 40 πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι 12 Βρετανοί, δύο παιδιά από τη Γαλλία, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Κινέζος, ένας Αμερικανός και δύο Ελληνες.

Η κ. Μέι εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τις απώλειες και τις ελπίδες της για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων

Βυθισμένο στο πένθος είναι το Λονδίνο, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Μια απόκοσμη ησυχία βασίλευε στην συνήθως πολύβουη πλατεία, καθώς είχε διακοπεί η κυκλοφορία γύρω από αυτήν και οι εθελοντές μοίραζαν κεριά στο πλήθος.

Συνολικά, άνθρωποι από 11 χώρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν ο 52χρονος Βρετανός Χάλιντ Μασούντ παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τους πεζούς στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν άοπλο αστυνομικό που προσπάθησε να τον εμποδίσει να μπει στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Μια ομάδα μουσουλμάνων συμμετείχε στην αγρυπνία, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα "Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν". "Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία... Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία", είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από αυτούς, ο 23χρονος φοιτητής Άλι Ράζα από το Λονδίνο.

Ο Γκάρι Χάναμ, 28 ετών, ζει στο Λονδίνο και ο σύντροφός του είναι αστυνομικός. "Πραγματικά συγκλονίστηκα χθες όταν άκουσα ότι ένας (αστυνομικός) είχε δεχτεί επίθεση και έτσι θεώρησα ότι είναι σωστό να έρθω και να δείξω την αλληλεγγύη μου" είπε.

Μια 26χρονη, η Χέλεν Πάλοτ, κρατούσε ένα μπουκέτο με λουλούδια που σκόπευε να το εναποθέσει στην πλατεία. "Έχω πολλούς φίλους και συγγενείς που εργάζονται σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί. Θυμώνω και θλίβομαι και ήθελα να έρθω για να δείξω ότι μπορούμε ακόμη να είμαστε όλοι μαζί εδώ", είπε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, με 4 νεκρούς και 40 τραυματίες

Επίθεση στο Λονδίνο - Μέι: Γνωστός στη MI5 ο δράστης – «Γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Συναγερμός στο Βέλγιο: Ύποπτος επιχείρησε να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πεζούς