Σοκ και δέος ο στόχος των τρομοκρατών που ήθελαν να σκοτώσουν όλη την ομάδα της Ντόρτμουντ (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στόχευαν να σκοτώσουν όλη την ομάδα της Ντόρτμουντ

Ενημερώθηκε: 12/04/17 - 09:07

Συγκλονίζει η επίθεση κατά του πούλμαν της Ντόρτμουντ, με την γερμανική αστυνομία να ξεκαθαρίζει πως η επίθεση ήταν στοχευμένη για να χτυπήσει τους Βεστφαλούς

εκρήξεις

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Γκρεγκόρ Λάνγκε έκανε λόγο για τρεις κοντά στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή της Ντόρτμουντ και παράλληλα, διευκρίνισε ότι από εκείνη τη στιγμή οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ δεν είναι σε θέση να αποκλείσει τίποτα, ως προς τα κίνητρα της επίθεσης.

Το σημείο της επίθεσης:

«Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί ερευνούν τα πάντα. Έχουμε, επίσης, στο σημείο σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και σαρώνουμε τη σκηνή και από ψηλά. Σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιοι είναι οι λόγοι της επίθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός που όμως δεν εξερράγη.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και η Εισαγγελέας, Σάντρα Λίκε, που αποκάλυψε την ύπαρξη μιας επιστολής στο χώρο της έκρηξης: «Οι έρευνες οδηγούν στις υποψίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έχει βρεθεί στο χώρο μία επιστολή, της οποίας η αυθεντικότητα είναι υπό εξέταση.

Τέλος, πληροφορίες που μεταφέρει η «Bild», αμέσως μετά την επίθεση ένα βαν με ξένες πινακίδες έφυγε από το σημείο με μεγάλη ταχύτητα και η Αστυνομία το αναζητά από τις κάμερες.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που έσπειραν τον τρόμο

Τα τριπλά τζάμια του πούλμαν της Ντόρτμουντ φαίνεται να ήταν αυτά που έσωσαν τις ζωές των παικτών και του οδηγού, καθώς ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε φέρεται να ήταν επαγγελματικού επιπέδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές από την ομάδα της Βεστφαλίας, στο σημείο υπήρξαν 3 ή 4 βόμβες μέσα σε τσάντες, εκ των οποίων η μία δεν εξερράγη ποτέ. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί έξω από το όχημα, σε θάμνους.

Την ίδια ώρα οι πρώτες εκτιμήσεις από τη Γερμανία αναφέρουν ότι οι βομβιστές σχεδίαζαν ένα θεαματικό χτύπημα που θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ και δέος, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας. Εντούτοις, μέχρι πολύ αργά τη νύχτα τονίζονταν από τις αρχές της χώρας ότι ακόμη δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε «τρομοκρατική» ενέργεια.

Ο γρίφος με την επιστολή - ανάληψη ευθύνης

Η γερμανική αστυνομία έχει επιβεβαιώσει πως κοντά στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε επιστολή - ανάληψη ευθύνης, ωστόσο εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική ως προς την αυθεντικότητά της. Γι' αυτό άλλωστε και στη λακωνική δήλωση αναφέρεται ότι οι αρχές βρίσκονται ακόμα "στη διαδικασία της επαλήθευσης" και εισαγγελική λειτουργός αρνήθηκε να επισέλθει στο περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild έχει τραυματισθεί ελαφρά κι ένας αστυνομικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία-Έκρηξη κοντά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ (ΦΩΤΟ)

Έκρηξη Ντόρτμουντ: Σωκράτης Παπασταθόπουλος: "Είμαι καλά στην υγεία μου..."