Χάνεται πριν καν ξεκινήσει το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα

 
Χάνεται πριν καν ξεκινήσει το στοίχημα του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 24/05/17 - 16:27

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των κυβερνήσεων τα επόμενα χρόνια, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι ήδη «κουτσουρεμένο» κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

Δημόσιο

Τα έσοδα για το ελληνικό δείχνουν να ελαχιστοποιούνται την ίδια στιγμή όπου η λιτότητα δείχνει πλέον τα δόντια της και απειλεί να βάλει την χώρα σε επικίνδυνη πορεία ύφεσης. Το έλλειμμα αυξήθηκε σε 1,142 δις, ευρώ από 973 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό.

έσοδα

Τα της χώρας ανήλθαν σε 15,3 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 827 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14,558 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 161 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα γενικά παρουσιάζουν μια κάμψη που ανάβει φωτιές καθώς εκτός τον «αποχαιρετισμό» των αντίμετρων και την πιθανή λήψη νέων μέτρων, το Δημόσιο βλέπει τα έσοδα του να κατακερματίζονται. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις Δημόσιες Επενδύσεις εισέρευσαν μόλις 91 εκατ. ευρώ αντί των 622 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονταν.

Μειώνουν και τις δαπάνες

Με τις συνεχείς περικοπές σε συντάξεις και μισθούς οι δαπάνες του Δημοσίου εμφανίζουν μείωση καθώς ανήλθαν στα 16,442 δις ευρώ έναντι του στόχου που άγγιζε τα 18,170 ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,907 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,159 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 85 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα

Αλληλεγγύης κατά 169 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 150 εκατ. ευρώ (κυρίως για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ), οι αποδοχές και συντάξεις κατά 134 εκατ. ευρώ, οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 332 εκατ. ευρώ και τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 164 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 85 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 77 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 535 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,660 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,491 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 403 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 169 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 284 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη! Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε-Τομσεν για την Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές θα ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι το καλοκαίρι

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους (ΠΙΝΑΚΕΣ)