Στην «αγκαλιά» της κρητικής γης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

 
Στην «αγκαλιά» της κρητικής γης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 01/06/17 - 17:11

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και εν συνεχεία εταφή στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Στο σύντομο επικήδειο η κόρη του εκλιπόντα Κων. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη αποχαιρέτισε την πατέρα της με έναν πολύ προσωπικό τόνο, και ξεκινώντας με το «Ευχαριστώ» και συνέχισε: «Είμαστε όλοι εδώ. Η οικογένεια, οι φίλοι σου (...) Όλοι αυτοί που ακούμπησαν επάνω σου και ακούμπησες επάνω τους». Και η Κρήτη συμμετέχοντας στη στιγμή τον αποχαιρετά με τον τρόπο της. «Τα Λευκά Όρη έχουν ακόμη χιόνι. Τα λουλούδια στο Ακρωτήρι είναι ανθισμένα».

Με την ολοκλήρωση της επιμνημόσυνης δέησης, βρακοφόροι μετέφεραν το φέρετρο και το εναποθέσουν στον κιλίβαντα όπου και μεικτό άγημα απέδωσε τιμές. Στην συνέχεια ξεκίνησε η πορεία 5,5 χιλιομέτρων μέχρι το νεκροταφείο του Αργουλιδέ όπου τον «περίμενε» η σύζυγός του Μαρίκα.

«Εργάστηκε για μια δημοκρατική, περήφανη Ελλάδα. Ήταν ηγέτης στον οποίο υποκλίθηκαν πολιτικοί συνοδοιπόροι, αλλά και αντίπαλοι. Δεν έγραψε απλώς τη δίκη του ιστορία. 'Αφησε το αποτύπωμά του στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Δεν φτωχαίνει μόνο ο τόπος μας, αλλά όλη η πατρίδα. Αιωνία του η μνήμη. Ευχή μας είναι ο τόπος να αναδεικνύει τέτοια αναστήματα» είπε στη σύντομη ομιλία του ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει το χώρο της ταφής του στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ, δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα. Ο τάφος του ζεύγους Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα μικρό, ολοπράσινο κοιμητήριο με θέα που ξεπερνά τον κόλπο της Σούδας και χάνεται στον ορίζοντα του Κρητικού πελάγους.

Εξάλλου, για τα περισσότερα είχε φροντίσει ο ίδιος εδώ και 13 περίπου χρόνια. Την απόφασή του για κατασκευή δύο ταφών εκεί, για τον ίδιο και για την αγαπημένη του Μαρίκα, ο Μητσοτάκης είναι άγνωστο πότε την έλαβε. Την ανακοίνωσε όμως, το 2004.

Η επιλογή του σημείου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, όπως αναφέρει το zarpanews.gr. Εκτός από το προνομιακό τοπίο, εκεί, χωμένο μέσα στα βράχια, βρισκόταν ένα μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο αποφάσισε να «υιοθετήσει» τιμώντας την μητέρα του, Σταυρούλα Πλουμιδάκη – Μητσοτάκη. Από εκείνη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάρει πολλά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του. Σύντομα στην περιοχή ξεκίνησαν εργασίες ανάπλασης, τις οποίες ο ίδιος σχεδίαζε προσεκτικά και επιτηρούσε στενά. «Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισα και φτιάξαμε διάφορα, όπως περιμάντρωση, συντήρηση των δένδρων, αύξηση της πυκνής βλάστησης, δημιουργία δύο τάφων...» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Βήμα, τον Φεβρουάριο του 2010.

Επισκεπτόταν την περιοχή πολύ συχνά, κάθε καλοκαίρι μόλις «κατέβαινε» στα Χανιά για να απολαμβάνει το τοπίο και να αγναντεύει τη θάλασσα. Όταν οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, ο ίδιος φρόντισε μέχρι και για την δωρεά παρακείμενου οικοπέδου στην εκκλησία ώστε να δημιουργηθεί πάρκινγκ για τον κόσμο που θα ερχόταν να τους αποχαιρετίσει. Η χειρότερη στιγμή της ζωής του ήταν την 9η Μαΐου 2012 όταν συντετριμμένος περνούσε τη σιδερένια πόρτα του νεκροταφείου για να αποχαιρετήσει τη λατρεμένη του Μαρίκα που είχε φύγει από την ζωή τρεις ημέρες νωρίτερα.

Έκτοτε, τα ταξίδια του στα Χανιά αραίωσαν αλλά ο Αργουλιδές ήταν πάντα το πρώτο και το τελευταίο μέρος που επισκεπτόταν.