G20: Ευρώπη και ΗΠΑ γεφυρώνουν το χάσμα ενώ το Αμβούργο φλέγεται

 
G20: Ευρώπη και ΗΠΑ γεφυρώνουν το χάσμα ενώ το Αμβούργο φλέγεται

Ενημερώθηκε: 07/07/17 - 12:41

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν κυρίως αυτοκίνητα της γερμανικής αστυνομίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στο Twitter, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 111 αστυνομικοί. Είκοσι εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν και 15 τέθηκαν υπό κράτηση.

διαδηλωτές

αστυνομικούς

Σύμφωνα με τις αρχές, έως και 100.000 αναμένεται να βγουν στους δρόμους τις επόμενες ώρες και ημέρες στο περιθώριο της G20 και να αντιμετωπίσουν 20.000 που έχουν έρθει από όλη την Γεερμανία.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν και πάλι γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο να διαταράξουν την επίσημη έναρξη της συνόδου της G20, και προσπαθούν να εμποδίσουν τους ηγέτες να φτάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε στο Twiiter ότι «πραγματοποιήθηκε μια επιχείρηση εναντίον βίαιων προσώπων» που πετούσαν βόμβες μολότοφ και πυρπολούσαν «περιπολικά» στη συνοικία Αλτόνα, κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα.

αστυνομίας

Τέσσερα ελικόπτερα της πετούν πάνω από το Αμβούργο από νωρίς το πρωί. Η αστυνομία της πόλης επεσήμανε ότι «ένα σύννεφο μαύρου καπνού» υψωνόταν από τα δυτικά, ενώ αυτοκίνητα «πυρπολήθηκαν» σε διάφορες συνοικίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες που έδειχναν εκτός από αποτεφρωμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε καταστήματα και ένα κτίριο δικαστηρίου.

Η αστυνομία διέλυσε τουλάχιστον μία διαδήλωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας μαύρη μπογιά εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το NTV.

Το συνδικάτο της γερμανικής αστυνομίας GdP καταδίκασε σήμερα το πρωί «τις μαζικές επιθέσεις βίαιων, ακραίων οργανώσεων», εκτιμώντας ότι «το αυτοαποκαλούμενο Black bloc» εκμεταλλεύθηκε «ειρηνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων για να επιτεθεί σκοπίμως» στους αστυνομικούς.

Αντιδράσεις από ΕΕ για δασμούς στον χάλυβα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η θα απαντήσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν τιμωρητικούς δασμούς στον χάλυβα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο.

ΗΠΑ

«Εάν οι επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα, η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα και επαρκώς», δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους.

Ντόναλντ Τραμπ

Κάνοντας ένα σχόλιο που στόχο είχε τον Αμερικανό πρόεδρο , ο Γιούνκερ δήλωσε ότι η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας που υπογράφηκε χθες έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν εγείρουν «τείχη προστατευτισμού».

Β. Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες χώρες

Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει να συνεργάζεται με άλλες χώρες προκειμένου να εναρμονιστούν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας και να περιοριστεί η αστάθεια των τιμών.

πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο υπό τη Ρωσία συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο φέτος ως τον Μάρτιο του 2018 σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι τιμές.

Ο Πούτιν, που μιλούσε σε μια άτυπη σύνοδο των χωρών των BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο Αμβούργο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G20, πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή βάση για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Ικανοποίηση από Τουσκ που περιμένει να δει πράξεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε σήμερα την υποστήριξη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ στις διατλαντικές σχέσεις, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν αυτή αντανακλά μια αλλαγή στην πολιτική του αμερικανού προέδρου.
Χθες στην Πολωνία, πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Γερμανία, ο Τραμπ δήλωσε πως εξακολουθεί να υποστηρίζει σταθερά τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και επέκρινε τη Ρωσία.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που έχει εκφράσει ανησυχία για την προφανή προθυμία του Τραμπ να ευνοήσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής στο Αμβούργο:

«Άκουσα χθες στη Βαρσοβία από τον αμερικανό πρόεδρο αιφνιδιαστικά διπλωματικές λέξεις περί διατλαντικής κοινότητας, περί της συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, περί της κοινής πολιτικής παράδοσης και πολιτισμού μας και περί της ετοιμότητας να προστατευθεί ολόκληρη η δυτική κοινότητα.

«Περιμέναμε καιρό να ακούσουμε αυτές τις λέξεις από τον πρόεδρο Τραμπ και το πραγματικό ερώτημα είναι αν ήταν ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή μια νέα πολιτική. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες στη Βαρσοβία πως οι λέξεις είναι εύκολες, αλλά οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και το πρώτο τεστ θα είναι η συνάντησή μας εδώ στο Αμβούργο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Οκτώ αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυκατοικίας έξω από τη Νάπολη

G20: Συνεχίζονται βία και επεισόδια στο Αμβούργο

Η τουρκική... μονταζιέρα εμφάνισε δήθεν αποχώρηση Αναστασιάδη από τις συνομιλίες για το Κυπριακό