Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κέρκυρα-Νέες πυρκαγιές σε Λέσβο και Ιωάννινα

 
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κέρκυρα-Νέες πυρκαγιές σε Λέσβο και Ιωάννινα

Ενημερώθηκε: 25/07/17 - 19:45

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, στον Μανταμάδο της Λέσβου. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 26 άντρες με 11 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ρίψεις νερού από αέρος μέχρι να πέσει το σκοτάδι πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη PZL.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει και μία ακόμα νέα πυρκαγιά στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων, σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, δίχως να κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Κατά το τελευταίο 12ωρο, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 20 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η καταστροφική πυρκαγιά στο όρος Παντοκράτορα στην Κέρκυρα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καίγεται το πανέμορφο δάσος στο όρος Παντοκράτορα στην βόρεια Κέρκυρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πυροσβεστικής δεν είναι οι άνεμοι αφού στο σημείο πνέουν δυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ, αλλά το δύσβατο του σημείου που είναι μάλιστα μη προσβάσιμο από επίγειες δυνάμεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για βουνοκορφή και βουνοπλαγιές που δεν υπάρχουν δρόμοι για να προσεγγίσουν τα οχήματα και έτσι οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και από άλλα σημεία της χώρας φτάνουν πια τους 35 άντρες με 19 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την φωτιά μέχρι εκεί που φτάνουν, στα χαμηλότερα σημεία της δηλαδή.

Στις κορυφές και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία έχουν αναλάβει να επικεντρωθούν οι ρίψεις νερού από αέρος από 2 Canadair, 3 PZL και το ένα ελικόπτερο που επιχειρούν στο σημείο.
Το πύρινο μέτωπο είναι ανάμεσα στις κοινότητες Λούτσες και Περίθεια, δίχως όμως να κινδυνεύουν άμεσα, σημειώθηκαν όμως προβλήματα με την ηλεκτροδότηση των κοινοτήτων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί για την Παλιά Περίθεια, ότι δεν κατοικείται πια όμως τα κτίρια της και οι εκκλησίες της είναι ενετικού ρυθμού και αποτελούν στολίδι για την περιοχή.

Προσοχή! Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Λακωνία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα)
  • Περιφέρεια Αττικής
    • Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
      Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
      Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
      Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

      Σχετικά Θέματα:

      Προσοχή! Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου

      Παραδομένο στις φλόγες το όρος Παντοκράτορα για δεύτερη ημέρα στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

      Τα νέα σποτ της ΓΓ Πολ. Προστασίας-Δείτε πώς να προστατέψετε το σπίτι σας από τις δασικές πυρκαγιές (ΒΙΝΤΕΟ)