«Αποδεκτή με... αντιρρήσεις» η εθνική σύνταξη 384 ευρώ

 
«Αποδεκτή με... αντιρρήσεις» η εθνική σύνταξη 384 ευρώ

Ενημερώθηκε: 31/03/16 - 11:49

Η κυβερνητική πρόταση για εθνική σύνταξη 384 ευρώ έχει γίνει αποδεκτή από τους Θεσμούς, αν και το ΔΝΤ εξακολουθεί να εκφράζει ορισμένες αντιρρήσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, χωρίς στην ουσία να μας κάνει σοφότερους για το τι τελικά θα γίνει και ποιο θα είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.

Η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνοντας ότι «υπάρχουν διαφορές με τους θεσμούς» και εκτιμώντας πως «θα γεφυρωθούν με κοινή λογική».

«Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική», πρόσθεσε.

Για το ποσοστό αναπλήρωσης τόνισε ότι «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και ως εκ τούτου κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα έτη, λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου».

Ο Τ. Πετρόπουλος σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλλει πάρα πολλές εισφορές, να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της συνδρομής του».

Για τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», ισχυριζόμενος πως εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

Αν και θυμήθηκε την «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», για τις επικουρικές πρόσθεσε ότι επειδή «αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Ο υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε την κυβερνητική πρόταση «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» και υποστήριξε πως αν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει».

Τέλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ζητώντας εκλογές καθυστερεί τη συμφωνία. «Σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας -αντικειμενικά και πρακτικά- και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο Mega.