Αυτές είναι οι άμεσες μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτές είναι οι άμεσες μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ενημερώθηκε: 21/07/19 - 04:11

Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης: Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. 

«Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης γιατί προεκλογικά οι εξαγγελίες αυτές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν το 2020.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. 

«Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Σήμερα αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις των φόρων ξεκινούν από το 2019. Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα και αυτό θα γίνει τον Αύγουστο».

Διαβάστε ακόμα: Ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι στόχοι για τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

«Πετυχαίνοντας τους στόχους 2019 και 2020 δρομολογείται πλάνο αλλαγών με στόχο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Ότι λέμε το πραγματοποιούμε. Ως πρωθυπουργός αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αμέσως μετά θα κινηθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών. Βασικός στόχος η βελτίωση της ανάπτυξης προκειμένου να πειστούν όλοι ότι γυρίζουμε σελίδα. Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι με το υστέρημα της μεσαίας τάξης. 

Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά τα φορολογικά μέτρα:

 

- Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δυο φάσεις. Το Σεπτέμβριο κατεβαίνει στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

- Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

- Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση.

- Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Μειώνεται σταδιακά ο ανώτατος συντελεστής. Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

- Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%. 
Προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίσουν φθηνότερα καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν σταδιακά στο 11% και το 22%.

- Ο ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα.

- Για μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%. 

- Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες κατά 20%. 

- Οι μεγάλες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ. θα δουν μείωση 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Αναφορικά για το θέμα της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές. Οπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα όπου χρειαστεί. Θα κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όταν γίνει η εξυγίανση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πωληθεί το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και θα γίνει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Για το Ελληνικό επεσήμανε ότι σύντομα θα γίνει το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, αυτό της εξωστρέφειας.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι θα προχωρήσουν και τα δυο σχέδια. Και αυτό της ΤτΕ και αυτό του ΤΧΣ.