Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση

 
Νέο "καμπανάκι" από Στουρνάρα: Αν δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, όλοι οι στόχοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα- Λιαργκόβας: "Να μην επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα" -Δραγασάκης: Καμία πιθανότητα για 4ο μνημόνιο

Ενημερώθηκε: 28/03/17 - 08:39

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, έκρουσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει καλυφθεί το 90% της απόστασης, τόνισε ότι «απαιτείται άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έχει καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο και θέτει εν αμφιβόλω όλους τους στόχους».

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια με τη χώρα μας να έχει εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως η συνέπεια στη μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελεί μονόδρομο.

Όπως τόνισε, για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος. «Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς», υπογράμμισε εμφατικά.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους εξής πέντε τομείς:


-Στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, μέσω των κατάλληλων χρήσεων γης.

-Στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών».

-Στην αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων. Η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 είναι ένα θετικό βήμα, καθώς τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν το δημόσιο χρέος, έως το 2060 κατά 20 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ καθώς και τις ετήσιες ακαθάριστες δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου χρέος κατά 5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Ωστόσο, η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους απαιτεί την ανάληψη πρόσθετων μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων.

-Στο σημείο αυτό ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, είναι συμβατή η βιωσιμότητα του χρέους με τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2020 σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ (από 3,5%), εάν συνδυαστεί με ήπια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως για παράδειγμα με επιμήκυνση της μέσης σταθμισμένης περιόδου αποπληρωμής των τόκων του EFSF κατά 8,5 χρόνια. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συμβάλουν στην παγίωση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και θα διευκολύνουν τη διατηρήσιμη επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

-Στην αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Κατά τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με επανεξέταση όλων των δημοσίων δαπανών με σκοπό την επαναστόχευσή τους, την ενίσχυση των ποικίλων μηχανισμών κινήτρων που εμπεριέχονται σε αυτές και τελικά τη μείωσή τους, με την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου και των δημόσιων οργανισμών, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

-Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης καθώς και η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, επενεργώντας θετικά και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Λιαργκόβας: Γιατί παραμένουμε σε μνημόνια

Τις αιτίες για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία των υπόλοιπων χωρών, εξόδου από τα μνημόνια, εντοπίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος ωστόσο στέλνει το μήνυμα: Η μόνη δυνατότητά μας είναι διδαχθούμε και να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα.

Ο κ. Λιαργκόβας, τόνισε ότι η Ιστορία, μας βοηθά να μάθουμε και να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να καλλιεργήσουμε μια συνείδηση, η οποία θα παίρνει υπόψη της, όλα τα διδάγματα και τα μαθήματα από αυτή την εμπειρία.

«Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε. Και η μόνη δυνατή αντίδραση στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Από εμάς εξαρτάται αν θα μάθουμε κάτι από την ιστορία μας, αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για να ξεπεράσουμε την κρίση, αν θα ξαναρχίσει ή όχι ο στρόβιλος των σφαλμάτων, αν θα προκαλέσουμε την τύχη μας ή αν θα προσπαθήσουμε να την προλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Δραγασάκης: Δεν τίθεται καν συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, ώστε τα επόμενα βήματα να επιταχυνθούν, επεσήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» και «επικίνδυνη» κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο.

«Κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Διότι το 4ο μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δε θα χρειαστεί», ειπε και πρόσθεσε πως κεντρικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας.

Κ.Χατζηδάκης: "Κλείδι" για την έξοδο από την κρίση οι ιδιωτικές επενδύσεις

Την ανεργία και το ασφαλιστικό περιέγραψε ως τα δύο βασικότερα προβλήματα του τόπου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η απάντηση και στα δύο ζητήματα, είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη «θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις», προσθέτοντας ότι σήμερα οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό 20ετίας.



Σχετικά Θέματα:


Κ.Χατζηδάκης: "Κλείδι" για την έξοδο από την κρίση οι ιδιωτικές επενδύσεις

Λιαργκόβας: Οι πέντε λόγοι που παραμένουμε σε μνημόνια

Δραγασάκης: Δεν τίθεται καν συζήτηση για 4ο μνημόνιο

Παυλόπουλος: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της κρίσης είναι ουτοπία