Δύσκολα καλύτερη συμφωνία για το χρέος- Στριμώχνεται η κυβέρνηση

 
Δύσκολα καλύτερη συμφωνία για το χρέος- Στριμώχνεται η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 02/06/17 - 09:26

Με το «αριστερό» μπήκε ο Ιούνιος για την ελληνική κυβέρνηση που βλέπει τις ελπίδες για καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές για το χρέος να εξανεμίζονται πριν καν το (ακόμα ένα) κρίσιμο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

ΔΝΤ

Ελλάδα

Τα μηνύματα από όλες τις πλευρές δείχνουν να βάζουν «ταφόπλακα» στις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους, ενώ πλέον τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση και η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Το δεν δείχνει διάθεση να «ξηλωθεί» και να δώσεις χρήματα στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που ο Σόιμπλε συνεχίζει να θέλει να στριμώχνει την .

Νέα επίθεση από Σόιμπλε και ελπίδες από Γαλλία μεριά

Σόιμπλε

Αυτή την φορά ο τα έβαλε με τις ελληνικές κυβερνήσεις που θέλησε να υψώσει ακόμα ένα μπλόκο στον δρόμο της χώρας για έξοδο από την κρίση.
Παρά τα λόγια συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρεώνει ευθέως τα δεινά που υφίσταται στις ανεπάρκειες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, στέλνοντας ουσιαστικά και το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να επανέλθει με άλλη καλύτερη πρόταση έναντι εκείνης που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν πάντως και για μια «ρελάνς» του Προέδρου Μακρόν, που θα εκφραστεί με μια βελτιωμένη πρόταση από την Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Στις δύο εβδομάδες που απομένουν, η ελληνική κυβέρνηση έχει να τέσσερις ακόμη κρίσιμες μάχες:

1. Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG). Σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και η δόση έρχεται.

2. Στις 8 (ή στις 9) Ιουνίου συνεδριάζει δια ζώσης το EWG και από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα λάβει το μήνυμα για το αν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να πάνε παρακάτω από το πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Το οποίο όμως, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, δεν δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος. Εκεί θα ξεκαθαρίσει οριστικά αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για συμφωνία ή, τουλάχιστον, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

3. Η 15η Ιουνίου μέλλει να αποδειχθεί αν θα είναι η «μαύρη Πέμπτη» για το ελληνικό χρέος. Εκείνη την ημέρα στο Λουξεμβούργο θα «παιχτούν» τα πάντα για την χώρα. Από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος μέχρι την δόση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο,∙ με ή χωρίς λεφτά. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου είχε σχεδόν ξεκαθαρίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει 3,5% του ΑΕΠ για την 5ετία 2018-2022. Για την περίοδο 2023 -2060 η Γερμανία να ζητεί πλεονάσματα της τάξης του 2,2 % ετησίως (από 2,6 % που ζητούσε αρχικά). Το ΔΝΤ δεν δέχεται πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι ο στόχος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα καταστεί μη εφικτός.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όπως έχουν ως τώρα τα πράγματα, είναι η απαίτηση για πλεονάσματα να συνοδευτεί από μια απλή δήλωση στήριξης της Ελλάδας «αν χρειαστεί» από τους Ευρωπαίους. Δηλαδή να μην συμφωνηθεί ξεκάθαρα από τώρα πόσα χρόνια επιμήκυνσης θα δοθούν για την αποπληρωμή των δανείων και πόσο θα αυξηθεί η περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων. Ωστόσο στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκεται ήδη η πρόταση του ESM για 15ετή επιμήκυνση κάποιων δανείων της ευρωζώνης, κάτι πάντως που κρίθηκε ανεπαρκές από το ΔΝΤ. Έτσι, και αν ακόμα συμμετάσχει, δεν θα δώσει χρήματα παρά στο τέλος του προγράμματος το 2018, όταν επανέλθει το ζήτημα όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Παίρνετε την δόση, ξεχάστε την ποσοτική χαλάρωση

Μοσκοβισί: Δεν γίνεται να αποφασίζουμε συνεχώς για την τύχη της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας φταίει για την Ελλάδα-Μαξίμου: Οι ευθύνες Σόιμπλε έχουν καταγραφεί ιστορικά