Η φορολογική εξάντληση των Ελλήνων εκτοξεύει τις οφειλές

Η φορολογική εξάντληση των Ελλήνων εκτοξεύει τις οφειλές
Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 15:05

Μπορεί το φορολογικό σαφάρι να βρίσκεται στο απόγειο του αυτή την περίοδο και ακόμα να μην έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της φοροεπιδρομής του Σεπτεμβρίου, αλλά ήδη τα στοιχεία δείχνουν την εξάντληση των Ελλήνων. Οι πρώτες ενδείξεις για τη φορολογική κόπωση των Ελλήνων είχαν φανεί τον Ιούλιο όταν τα τότε στοιχεία είχαν δείξει ότι τα χρέη είχαν αυξηθεί κατά 1,8 δισ. σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αποκαλύπτουν πως οι οφειλές των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από φόροι που έμειναν απλήρωτοι μέχρι και τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 98 δις ευρώ. Η πορεία των χρεών αναμένεται να συνεχίσει να είναι ανοδική καθώς τον Σεπτέμβριο έληγαν πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και άλλες υποχρεώσεις που στραγγαλίζουν τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 8,551 δισ. ευρώ. Μόνο τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία διογκώθηκαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ρυθμούς στις εισπράξεις μέσω κατασχέσεων καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 3,14 δισ ευρώ στο οκτάμηνο από 971.508 οφειλέτες! Απ' αυτά τα 1,97 δισ. ευρώ αφορούσαν παλαιά χρέη και τα υπόλοιπα 1,177 ευρώ από τις νέες οφειλές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ως το τέλος της χρονιάς οι εισπράξεις από κατασχέσεις μπορούν να εκτοξευθούν  ακόμη και μέχρι τα 5 δισ ευρώ.