Έγγραφο – σοκ αποκαλύπτει τι έλεγε το ΔΝΤ το 2010 για την Ελλάδα

Αποκάλυψη- βόμβα από τον πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ - Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε από το 2010 τον "πειραματιστή" Πολ Τόμσεν ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει
Ενημερώθηκε: 16/02/17 - 10:27

Μία μόλις εβδομάδα πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε υπάρξει η εκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, με ημερομηνία 4 Μαΐου 2010.

Στην έκθεση που αναρτήθηκε στο στο Twitter, ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.


Το έγγραφο, που απευθυνόταν στον "αρχιτέκτονα" Πολ Τόμσεν, παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν, ο οποίος συνόψισε την κατάσταση ως εξής: 

Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν (το πρόγραμμα) εφαρμοσθεί κατά γράμμα".

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν-τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ- έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) είπε 'όχι'".


"Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε. 7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο -ρεαλιστικό σχέδιο", σχολίασε στο Twitter ο Ολιβιέ Μπλανσάρ την ανάρτηση της έκθεσης-προειδοποίησης του 2010. 

AdTech Ad


http://admin.noz.gr/Uploads/dnt%201502.jpg


Η διαρροή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και του ζητούν να κάνει υποχωρήσεις. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ για να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να μην πληγεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη.

Σχετικά Θέματα:

Επίθεση Τσακαλώτου σε ΔΝΤ

Μοσκοβισί: Θέλουμε την Ελλάδα δυνατή, στην καρδιά της Ευρωζώνης

Τόμας Βίζερ: Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit - Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα