«Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές για το 67% του ΟΛΘ

 
«Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές για το 67% του ΟΛΘ -Τι θα ισχύει

Ενημερώθηκε: 22/12/17 - 00:16

Υπεγράφη σήμερα (21/12) Πέμπτη η σύμβαση για την πώληση του 67% του ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία των «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS».

Πλέον, εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα επικυρωθεί από τη Βουλή. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Από μία (ρώσικη) τρίχα κρέμεται η πώληση του ΟΛΘ

ΟΛΘ

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσφορά των 231,926 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Οι επενδυτές στρέφονται πάλι στη χώρα και αυτό το διαπιστώνουμε και στην πρεσβεία», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπύ, απευθύνοντας χαιρετισμό (στα ελληνικά) κατά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του ΟΛΘ. Ενώ, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφορικά με τον ΟΛΘ, τόνισε ότι είναι μια αξιοσημείωτη ιδιωτικοποίηση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς θα επιφέρει ανάπτυξη λόγω των σημαντικών επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε ότι μαζί με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα είχαν επιφορτιστεί από πλευράς κυβέρνησης την υλοποίηση αυτή της επένδυσης, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων ήταν να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και να είναι δημιουργική η σχέση επενδυτών- εργαζομένων- πόλης , κάτι που επετεύχθη.

Απρόσμενη εξέλιξη στην πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον Σαββίδη

Ο Μπόρις Βένζελ, διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link επισήμανε από την πλευρά των επενδυτών τη δέσμευση της κοινοπραξίας να φέρει στον ΟΛΘ πολλά από την πολυσχιδή και διεθνή της εμπειρία, σημειώνοντας ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ένα εξαιρετικό περιουσιακό στοιχείο.

Τέλος, ο Σωτήρης Θεοφάνης, συντονιστής της κοινοπραξίας, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι για την αξία και τη σπουδαιότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για το εύρος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν και νωρίτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις και σημείωσε ότι σε 1-2 χρόνια θα έχει δικαιωθεί η προσπάθειά τους.