Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης ζητούν οι Βρυξέλλες

 
Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης ζητούν οι Βρυξέλλες

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 01/04/16 - 14:32

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η αξιολόγηση είναι εφικτό να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση δόσης.

Η άποψη των Βρυξελλών είναι ότι η διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί γιατί ο χρόνος αρχίζει να περιορίζεται επικίνδυνα. Για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Θεσμών θα ενημερωθούν οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group, την Παρασκευή 01/04.

Η συζήτηση υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ αναμένεται να είναι εφ' όλης της ύλης και θα έχει στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος εν όψει της επανέναρξης των δια ζώσης συζητήσεων, από τη Δευτέρα.

Σημαντική παράμετρος της διαπραγμάτευσης είναι το δεδομένο πως στις 15 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 10 μέρες θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Ειδικά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μέχρι τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσαφηνίσουν αν το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Διευκρινίσεις Σταθάκη

Από τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που συζητούνται με τους δανειστές, τα 3,6 δισ. ευρώ θα έχουν άμεση εφαρμογή, ενώ τα μέτρα έμμεσης φορολογίας για το 1,8 δισ. ευρώ θα εφαρμοστούν από το 2018, όπως διευκρίνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Παρασκευή στον ΑΝΤ1.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά με τους θεσμούς σε κάποια θέματα και σε άλλα υπάρχει απόσταση, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει «αρκετά σκληρή» και εκτίμησε πως «η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σχετικά στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, σύγκλιση υπάρχει στο ασφαλιστικό και για τα 1,8 δισ. ευρώ στην άμεση φορολογία.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό, ο κ. Σταθάκης ισχυρίστηκε πως κάτω από εισόδημα 20.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, έως τις 35.000 με 40.000 ευρώ θα υπάρχουν οριακές ελαφρύνσεις και από 40.000 ευρώ και πάνω θα υπάρχουν επιβαρύνσεις.

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι υπάρχει απόσταση με τους δανειστές για το θέμα, καθώς ζητούν να πωλούνται σε ξένα funds όλα τα δάνεια. Υποστήριξε, τέλος, ότι το πλαίσιο για να αδειοδοτηθούν εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» είναι πολύ αυστηρό.