«Έρχεται» ευνοϊκότερη αποπληρωμή στεγαστικών δανείων για 500.000 δανειολήπτες

 
ακινητα

Ενημερώθηκε: 30/11/22 - 18:50

Της Δάφνης Γρηγοριάδη *

Για την 1η Δεκεμβρίου  ορίστηκε η νέα συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες  για τα μέτρα διευκόλυνσης της αποπληρωμής στεγαστικών δανείων.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει επιβαρύνει όλους τους δανειολήπτες, οι οποίοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μεγαλύτερη μηνιαία δόση. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το νέο έτος, αφορούν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. Το γεγονός αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εφαρμοστεί προς αποφυγή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο. 

Οι επιτοκιακές  αυξήσεις θα συνεχιστούν και εντός του 2023, άρα η καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων έχει θα αυξητική τάση. Δεύτερον,  οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του χρόνου είναι χαμηλότερες από τις φετινές. Για την ακρίβεια, του χρόνου προβλέπεται ανάπτυξη κοντά στο 2%. Με βάση αυτά τα δεδομένα, καθώς και με την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός του χρόνου θα κινηθεί κοντά στο 5%, η επιβάρυνση των δανειοληπτών είναι δεδομένο ότι θα είναι δυσανάλογη της αγοραστικής τους δύναμης.  

Οι ρυθμίσεις που συζητούν οι τράπεζες με το Υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν την μείωση της δόσης του στεγαστικού  δανείου είτε με επιμήκυνση της αποπληρωμής, είτε με κεφαλαιοποίηση των τόκων για την περίοδο μετά την ρύθμιση. Επιπλέον θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα επιδότησης από το κράτος της αυξημένης δόσης. Τα μέτρα θα αφορούν μόνο τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και μάλλον μόνο τους ευάλωτους δανειολήπτες. Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περίπου 500.000 δανειολήπτες.  

Εδώ τίθεται το ερώτημα ποιοι τελικά είναι οι ευάλωτοι πολίτες στις μέρες μας; Η εύλογη απάντηση είναι οι χαμηλόμισθοι. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (583 ευρώ τον μήνα).  Από τις πληθωριστικές πιέσεις  πλήττονται σημαντικά και τα πιο πάνω εισοδηματικά κλιμάκια, όπως για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει 8.400 ευρώ (700 ευρώ τον μήνα) ατομικό εισόδημα καθώς σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%. 

Μέσω των νέων ρυθμίσεων, σκοπός είναι οι δανειολήπτες να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, η ρύθμιση θα βοηθήσει και τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα βαδίζουν ομαλά,καθώς είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ