Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για τις παροχές Τσίπρα

 
Επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες Τσίπρα οι δανειστές αλλά και οι επενδυτές

Ενημερώθηκε: 08/05/19 - 19:06

Σαφείς αποστάσεις από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις παροχές, από τους Ευρωπαίους.

κυβερνητικές εξαγγελίες

Την ίδια στιγμή, ούτε οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις , και πλέον το θέμα θα οδηγηθεί στο Eurogroup, χωρίς όμως να ανέβουν οι τόνοι εξαιτίας των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχέδιό της για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, αλλά πιθανότατα, τα μηνύματα θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.

Βέμπερ: Δεν θα πρέπει οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης να πληρώνουν τα λάθη του Τσίπρα

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε: «Θα λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και θα χρειασθεί να γίνουν περισσότερες, σε βάθος, συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχουν υπόψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Κομισιόν, που, μέσω εκροσώπου της, απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά για τις παροχές, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κάθε απόφαση να βρίσκεται εντός του πλαισίου της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι δανειστές ενέκριναν τις παροχές

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η πρώτη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωπος του οποίου επισήμανε στο Bloomberg: «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη: ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ».

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σκαρφάλωσε σήμερα στο 3,44%, από 3,347% χθες, και του 5ετούς στο 2,354% από 2,259% χθες. Και όλα αυτά ενώ τον Απρίλιο και οι δύο κρατικοί τίτλοι είχαν βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών και ετοιμαζόταν η έκδοση.