Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι δανειστές ενέκριναν τις παροχές

Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι δανειστές ενέκριναν τις παροχές
Ενημερώθηκε: 08/05/19 - 11:09

Σήμερα θα ενημερώσει ο κ. Τσακαλώτος τους θεσμούς για το προεκλογικό πακέτο που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οποίο ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2019 -2020. 

Οι θεσμοί δίνουν το μεγαλύτερο βάρος στις παροχές που ανακοινώθηκαν για το 2019 και θέλουν να βεβαιωθούν για τον πραγματικό τους δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτές οι παροχές περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, την μετάταξη όλων των τροφίμων από το ΦΠΑ 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από το 13% στο 6%, αλλά και την καταβολή 13ης σύνταξης.

Reuters: «Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης»

Τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχολιάζει με εκτενές δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς, όπου θα τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο «Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης» και σε αυτό ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στη σειρά φορολογικών περικοπών για τις οποίες δεσμεύθηκε η κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, δίνοντας στην κυβέρνησή της περιθώριο να προχωρήσει σε αυτά μέτρα και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς», γράφει ο συντάκτης και παραθέτει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Τσίπρας σε κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλότο και άλλους υπουργούς.

Τα νέα μέτρα, σημειώνει το δημοσίευμα, θα τεθούν σε ισχύ το 2019-21. Περιλαμβάνουν ένα μόνιμο όφελος για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κάθετα κατά το αποκόρυφωμα της κρίσης το 2012.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα εστιατόρια θα μειωθεί στο 13% από 24%, ενώ ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11%. Η κυβέρνηση θα εξαλείψει επίσης τον λεγόμενο «φόρο αλληλεγγύης» στα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και θα τον μειώσει για όλα τα άλλα εισοδήματα από το επόμενο έτος.

Επιθυμεί επίσης να μειώσει το εταιρικό φόρο στο 25% έως το 2021 από 28%.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, ο συντάκτης, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, εάν οι δανειστές, κλιμάκιο των οποίων βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις.

«Ο Τσίπρας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας ή τους ετήσιους στόχους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους, ύψους 3,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής έως το 2022.

Η υπεραπόδοση για το 2019 θα ανέλθει στα 1,14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, ποσό 5,5 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έως το 2022 και τις υποχρεώσεις χρέους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνάντηση Τσακαλώτου με θεσμούς

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι, σήμερα Τετάρτη στις 10:00, το αντικείμενο της συνάντησης των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των κλιμακίων των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Θα ακολουθήσει, στις 11:00, η ανακεφαλαίωση των τριήμερων συζητήσεων, και στη συνέχεια οι επικεφαλής θα αναχωρήσουν από την Αθήνα. Σημειώνεται ότι η έκθεση από τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις χθεσινές συναντήσεις των θεσμών με την κυβέρνηση δεν έγινε αναλυτική παρουσίαση των όσων εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα, με τους θεσμούς να έχουν ήδη πολλές «απορίες» μετά τις χθεσινές δηλώσεις.