Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι πιθανό να αλλάξει τον κανόνα του Bail-in

 
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι πιθανό να αλλάξει τον κανόνα του Bail-in

Ενημερώθηκε: 11/07/16 - 18:21

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει τον κανόνα του bail-in, τον οποίο και θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασώζονται οι τράπεζες, σύμφωνα με τον οποίο επιβαρύνονται με τις ζημιές οι ιδιώτες επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters.

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από δυσαρεστημένους επενδυτές στη Σλοβενία, που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να συρρικνώνονται μέσα σε μια μέρα εξαιτίας μιας τραπεζικής διάσωσης το 2013.

Σύμφωνα με το Reuters μία θετική απόφαση μπορεί να ενισχύσει την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο ήπια ερμηνεία των κανόνων, προκειμένου να επιτρέψει τη κρατική συνεισφορά για την ανακεφαλαιοποίηση των πιο αδύναμων τραπεζών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Monte dei Paschi di Siena (BMPS), χωρίς την επιβολή απωλειών σε ιδιώτες επενδυτές.

Την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ η οποία θα ανακοινωθεί στις 19 Ιουλίου, παρακολουθεί στενά και η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της οποίας πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, στην κρατική Caixa Geral deDepositos.

Το δικαστήριο δεν θα αντιμετωπίσει άμεσα την οδηγία BRRD, αλλά η απόφασή του θα επικεντρωθεί στα όρια των αντιμονοπωλιακών εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια μιας διάσωσης τραπεζών και κατά πόσον οι διατάξεις του δεσμεύουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει δεσμευτικές εξουσίες επί του θέματος αυτού και οι απώλειες σε ιδιώτες επενδυτές δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε τράπεζες.

Το Δικαστήριο επικυρώνει συνήθως τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα στο 80% των περιπτώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Deutsche Bank: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται επειγόντως 150 δισ. ευρώ