Φοροδιαφυγή: 930 νέα πρόσωπα πιάστηκαν σε 5 μήνες από ΑΑΔΕ και Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

 
φοροδιαφυγη

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 08/07/25 - 09:22

Μία από τις βασικές δικαιολογίες για τις οποίες επιβλήθηκε το τεκμαρτό εισόδημα στους αυτοαπασχολούμενους το 2024, ήταν και για να μπορέσει ο ελεγκτικός μηχανισμός να απελευθερωθεί από το «κυνήγι της μαρίδας» (δηλαδή τους ελέγχους στο 50% των μικρομεσαίων ελευθέρων επαγγελματιών που δήλωναν ζημιές ή σχεδόν μηδενικά κέρδη κάθε χρόνο) προκειμένου να στραφεί στους «μεγαλοκαρχαρίες», την υψηλή φοροδιαφυγή, το «μαύρο» και το «βρώμικο» χρήμα.

Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 αποκαλύπτουν τα ως τώρα αποτελέσματα της τακτικής αυτής, αλλά και μια εντυπωσιακής κλίμακας παραβατικότητα: σε μόλις 27 υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν μετά από εντολές ελέγχου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επιβλήθηκαν πρόστιμα και φόροι 12,1 εκατ. ευρώ -περίπου 450.000 ευρώ δηλαδή σε κάθε υπόθεση.

Τα ποσά αυτά προέκυψαν από στοχευμένους ελέγχους, με τους ελεγκτές να «ξεσκεπάζουν» αδήλωτα εισοδήματα και να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Με βάση τα στοιχεία για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος, 930 «βαριές» υποθέσεις με ονοματεπώνυμα (φυσικά πρόσωπα) βρέθηκαν συνολικά στο επίκεντρο των ελέγχων. Εξ αυτών οι 90 εντοπίστηκαν από ενέργειες της Αρχής καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος και οι υπόλοιποι από τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα:

- η Αρχή για το «ξέπλυμα» ζήτησε στοιχεία εισοδημάτων και περιουσίας από την ΑΑΔΕ για δεκάδες πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος. Εστίασε σε 90 φυσικά πρόσωπα που σχετίζονται με 15 μεγάλες υποθέσεις. Εκδόθηκαν άμεσα 63 νέες εντολές ελέγχου, με αποτέλεσμα την επιβολή φόρων και προστίμων ύψους 12,1 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση μόλις 27 τέτοιων υποθέσεων.

Αντίστροφα, και η ΑΑΔΕ παρέπεμψε στην Αρχή για το «ξέπλυμα»:

- 267 υποθέσεις με φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ, για περαιτέρω διερεύνηση.

- 575 φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, καθώς τα μεγάλα χρέη ενεργοποιούν πλέον και διαδικασίες για «ξέπλυμα».

- 469 μηνυτήριες αναφορές υποβλήθηκαν συνολικά από ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ).

Σφίγγει ο «κλοιός»

Στο στόχαστρο μπαίνει και ο «μεγάλος πλούτος»: από τον περασμένο Φεβρουάριο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) έχει αναλάβει να εστιάζει σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ύποπτη κινητικότητα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα ως τώρα αποτελέσματα της δράσης του δείχνουν:

- πραγματοποίησε ελέγχους σε 326 υποθέσεις

- επέβαλε συνολικούς φόρους και πρόστιμα ύψους 26,42 εκατ. ευρώ

- εξ αυτών, τα 20,3 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους που προέκυψαν από αδήλωτα εισοδήματα.

Μέχρι τον Μάιο, είχαν ήδη εισπραχθεί 2,75 εκατ. ευρώ από τα ποσά που βεβαιώθηκαν, καθώς οι υπόχρεοι εντάσσουν τις οφειλές αυτές σε δόσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ