Η αξιολόγηση ισοπεδώνει την ελληνική αγορά ακινήτων

 
Η αξιολόγηση ισοπεδώνει την ελληνική αγορά ακινήτων

Ενημερώθηκε: 14/03/17 - 15:32

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που έχει "πνίξει" την ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με τον περιορισμό κεφαλαίων πλήττουν την αγορά ακινήτων που δείχνει κολλημένη στον πάτο. Με την αξιολόγηση να μην κλείνει, πολλά deal παραμένουν "παγωμένα", με τα μόνα ακίνητα που δείχνουν να κινούνται να είναι τα τουριστικά.

Η "ασφυξία", καταγράφεται στη τελευταία Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, με την κατρακύλα της ζήτησης επαγγελματικών χώρων και κατοικίων μέσα στο 2016.

Όπως τονίζεται η αγορά των κατοικιών χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συναλλαγών και πτωτική τάση των τιμών, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 αμβλύνθηκαν από το 2014 και έπειτα, ενώ στη διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το 2016 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% έναντι μείωσης 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014.

Σωρευτικά πάντως, από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,3%, ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -43,6% και Θεσσαλονίκη: -45,5%), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ζήτηση για χώρους γραφείων και καταστημάτων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των ελληνικών Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά το α' εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%, ενώ οι αντίστοιχες τιμές καταστημάτων παρουσίασαν οριακή μείωση 0,4% για το σύνολο της χώρας.

Σωρευτικά από το α' εξάμηνο του 2010 έως και το α' εξάμηνο 2016 οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας εμφανίζουν την ίδια σχεδόν μείωση (κατά 30,2% και 30,1% αντίστοιχα).

Στις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταγραφεί η ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) (ν. 4389/2016),γεγονός το οποίο αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στην ελκυστικότητα ενός επιτυχημένου και ανθεκτικού μέχρι τώρα επενδυτικού κλάδου και να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων στην ακίνητη περιουσία.

Ο τομέας των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε κατά το 2016 το πιο ανθεκτικό και δυναμικό τμήμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός άμεσα συνυφασμένο με την καλή πορεία του τουρισμού ειδικά από το 2013 και μετά. Μάλιστα το αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε σε μια σειρά νέων επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που ανοίγουν 1.409 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την άνοδο του εμπορίου στην Ελλάδα

1 στους 10 Έλληνες ανέργους θα βρει δουλειά τους επόμενους μήνες