Η κλιματική αλλαγή «ερημοποίησε» 1,2 εκ. στρέμματα στη Λάρισα

 
Η κλιματική αλλαγή «ερημοποίησε» 1,2 εκ. στρέμματα στη Λάρισα

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 13:12

Τραγικές αποδεικνύονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τη Λάρισα, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα έχουν τεθεί εκτός καλλιέργειας.

Η «ερημοποίηση» οφείλεται στην έλλειψη υδάτινων πόρων , όπως διαπίστωσε σε ειδική εκδήλωση η Επιτροπή για την Διεκδίκηση Επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ) με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και της ξηρασίας.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλία μπροστά σε απειλές και ευκαιρίες από την δραματική κλιματική, ενεργειακή και διατροφική κρίση, που βιώνουμε», η επιταχυνόμενη διάβρωση και αποψίλωση των επικλινών εδαφών και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των πεδινών εδαφών, λόγω εδαφικής αναπνοής και μείωσης της διαθεσιμότητας νερού, έχουν αρχίσει να κάνουν εμφανή την καταστροφική τους επίδραση που υποβοηθείται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκανι την τελευταία 20ετία έχουν εγκαταλειφθεί περί τα 700.000 στρέμματα επικλινών εκτάσεων με χειμερινά σιτηρά στον νομό Λάρισας, ενώ άλλα 500.000 στρέμματα βαμβακιού έχουν μετατραπεί σε ξηρικές καλλιέργειες πολύ χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας. Το πρόβλημα, υπογράμμισαν οι ομιλητές, χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις που αφορούν, τόσο στην εξεύρεση αρδευτικού νερού για την επαναφορά των αρδευόμενων καλλιεργειών αλλά και συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η αμειψισπορά και η χλωρή λίπανση για την ανακοπή της ερημοποίησης των επικλινών εκτάσεων στη Θεσσαλία.

Η μακροχρόνια υδατική “αρρυθμία” της Θεσσαλίας απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις με έργα που θα στοχεύουν στην ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξή της και παράλληλα θα την προστατεύουν από την επερχόμενη ερημοποίησή της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ