Κατρούγκαλος σε κοινωνικούς εταίρους: κανένα θέμα μείωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων

 
Κατρούγκαλος σε κοινωνικούς εταίρους: κανένα θέμα μείωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 19:11

 Κανένα θέμα μείωσης περαιτέρω των δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν τίθεται, όπως δεν τίθεται ούτε θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, ενώ αντίθετα τίθεται ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

 Ο υπουργός τόνισε κατηγορηματικά ότι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην κοινωνική Ευρώπη.

 "Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινό κείμενο εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων το οποίο θα ζητήσουμε να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Έτσι πιστεύουμε ότι στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων" τόνισε ο υπουργός

 Σημειώνεται ότι προ ημερών, το ΔΝΤ επανήλθε με τις γνωστές θέσεις του για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τις ομαδικές απολύσεις και τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

 

 Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ ανέφερε ότι ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, προσήλθε σε αυτόν τον κρίσιμο και καθοριστικό κοινωνικό διάλογο, με τεκμηριωμένες προτάσεις και με απώτερο σκοπό μια από κοινού συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. ΣΤην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι:

 "Στη συνάντηση ο υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, με τη συμφωνία του Ιουλίου, περιόρισε το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ, που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο.

 Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κατέθεσε τις θέσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας, οι οποίες αναλύονται ως εξής:

 • Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να παραμείνει στην προμετωπίδα της κοινωνικής δυναμικής, ως κύριο μέσο επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας.

 • Το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων (διαπραγμάτευση, συλλογική σύμβαση ή προσφυγή στη μεσολάβηση/διαιτησία) που ισχύει από 25ετίας έχει πράγματι προβλήματα στην πράξη. Αυτό που χρειάζεται όμως, δεν είναι ισοπέδωση του συστήματος αλλά βελτίωσή του μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό.

 • Η επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ουσιαστικό αντίκρισμα που έχουν στην κοινωνία και στην οικονομία.

 • Η εθνική κλαδική σύμβαση των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν ανέκαθεν το σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δημιουργώντας καθεστώς σταθερότητας των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και ενισχύοντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους συμβαλλόμενους εργοδότες και εργαζόμενους.

 •Κάθε συζήτηση για 13ο και 14ο μισθό από πλευράς κοινωνικών εταίρων και κυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε σκέψη κατάργησής τους, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι οι δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ.

 «Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο υπεγράφη το 3ο μνημόνιο και επανήλθε στο τραπέζι το ζήτημα των εργασιακών, με τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες, τη μη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων.

 Σήμερα μαζί με τον υπουργό συζητήσαμε τρόπους για να χαράξουμε μια εθνική γραμμή, η οποία θα επιβεβαιώνει και πάλι όσα είχαμε συνομολογήσει το 2014 εργαζόμενοι, εργοδότες και κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη.

 

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Καθησυχάζει ο Κατρούγκαλος για τον κατώτερο μισθό, αλλά...

 Δείτε τι προβλέπει στην ετήσια εκθεσή του για την Ελλάδα ο Οίκος Moody's