Κυβερνητικό αδιέξοδο με το ΕΚΑΣ

 
Κυβερνητικό αδιέξοδο με το ΕΚΑΣ

Ενημερώθηκε: 28/05/16 - 14:38

Έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση με αφορμή την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Μαϊου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ΕΚΑΣ, το οποίο και πρέπει να καταργηθεί σταδιακά, από φέτος μέχρι το 2020, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί το ποσό των 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δανειστές ζητούν την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016 όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν το δικαιούνται πια, την ίδια που η κυβέρνηση έχει βάλει βέτο σε αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιστραφεί το ΕΚΑΣ μέχρι και σε 30 δόσεις, όπως προβλέπει τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή.

Κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας ανέφερε στο Capital πως αν και οι θεσμοί "συμφωνούν" με το χρονοδιάγραμμα μείωσης της κρατικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ που προβλέπει η έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει τον νόμο Κατρούγκαλου, βάζουν δύο ζητήματα στο τραπέζι :
· Να καταγραφεί ο ρυθμός σταδιακής κατάργησής του, χωρίς αλλαγές.
· Να υπάρξει ρητή σχετική αποτύπωση σε κανονιστικό κείμενο.

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που "παίζουν" σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης που έχει ξεσπασει γύρω από το ΕΚΑΣ:

1. Να επιστρέψουν αναδρομικά τη συγκεκριμένη παροχή την οποία έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016 οι περίπου 80.000-100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν τη δικαιούνται πλέον με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η επιστροφή αυτή θα γίνει σε 12 ισόποσες μηνιαίες παρακρατήσεις από τις συντάξεις τους προκαλώντας έμμεση μείωση των αποδοχών τους έως 8,5-9% για το επόμενο 12μηνο. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν αυτήν τη λύση.

2. Να επιστρέψουν αναδρομικά τη συγκεκριμένη παροχή την οποία έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016 οι περίπου 80.000-100.000 πρώην δικαιούχοι του, αλλά μέσω περισσότερων μηνιαίων παρακρατήσεων. Οι παρακρατήσεις αυτές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τις 30 (εφόσον η κάθε δόση ξεπερνά τα 30 ευρώ), με ελάχιστο αριθμό τις 12. Η λύση αυτή προβλέπεται σε τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, η οποία όμως είχε... απορριφθεί δημοσίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λίγο πριν ψηφιστεί.

3. Να μην επιστρέψουν αναδρομικά την παροχή που έλαβαν το α' εξάμηνο του 2016 οι 80.000-100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν τη δικαιούνται με βάση τα νέα κριτήρια του νόμου Κατρούγκαλου. Τη δέσμευση ανέλαβε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή, αν και δεν κατατέθηκε-ψηφίστηκε σχετική τροπολογία. Η λύση αυτή δεν είναι αποδεκτή από τους θεσμούς γιατί δημιουργεί φέτος μια "τρύπα" 84 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή υποστηρίζει πως θα καλυφτεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα συστήσει με στόχο τη στήριξη των ασθενών κοινωνικών ομάδων. Η "τρύπα" από την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2020, αν ακολουθούνταν η ίδια γραμμή σε κάθε ένα από τα παραπάνω έτη.