Μετά το Eurogroup ο Ευ. Τσακαλώτος βγήκε στο «κυνήγι» για επενδυτές

 
Μετά το Eurogroup ο Ευ. Τσακαλώτος βγήκε στο «κυνήγι» για επενδυτές

Ενημερώθηκε: 22/06/17 - 08:51

Στο κυνήγι για να βρεθούν νέοι επενδυτές για την Ελλάδα «ξαναβγαίνει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μετά την συμφωνία του Eurogroup.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χάθηκε, αλλά το κλίμα που καλλιεργείται για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας δίνει ένα σημαντικό όπλο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να «χτυπήσει» και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Ο υπουργός Οικονομικών αναχώρησε χθες για το Λονδίνο, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών σήμερα και αύριο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσιγκτον, καθώς και με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds.

Γιώργος Χουλιαράκης

Σε δηλώσεις τους χθες ο κ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποσυνέδεσαν την επιστροφή στις αγορές από το QE. O τελευταίος μίλησε για δοκιμαστική έξοδο, χωρίς να την προσδιορίσει χρονικά, ενώ ο πρώτος έκανε αναφορά σε προσδοκίες για το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου έπεσε στο 4,15%, το χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 7 χρόνια, ενώ αυτή του δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 5,56%, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά τις εξόδους τότε στις αγορές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε συνέντευξή του χθες στο Bloomberg ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης», προβλέποντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2% φέτος, ενώ σε ομιλία του στον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα έφθασε στο σημείο να εκτιμήσει ότι την επόμενη τετραετία θα δημιουργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας.

ΔΝΤ

Σημαντικός παράγοντας για την έξοδο της χώρας στις αγοράς αναμένεται να είναι και η έκθεση που θα καταθέσει στις 27 Ιουλίου το για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το πόσο σκληρή θα είναι αυτή η έκθεση έχει σημασία. Ως εκ τούτου υπάρχουν φωνές μέσα στην κυβέρνηση που λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πιέσει για μια καλύτερη απόφαση του ΔΝΤ, η οποία ωστόσο ίσως να χρειαστεί χρόνο και κυρίως νέες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων μετά τις γερμανικές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bloomberg: Ο Ελληνικός λαός έχασε από την συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Παπαδημητρίου: Τέλος 2017 με αρχές 2018 η έκδοση ομολόγων

Κ. Ρέγκλινγκ: Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος των Μνημονίων