Παγιδεύτηκε για δεκαετίες η Ελλάδα με τις αποφάσεις του Eurogroup

 
Παγιδεύτηκε για δεκαετίες η Ελλάδα με τις αποφάσεις του Eurogroup

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 11/05/16 - 07:00

Για δεκαετίες παγιδεύθηκε η Ελλάδα με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup. Τουλάχιστον ως το 2030 η Ελλάδα θα υπόκειται στις εντολές των δανειστών για τα μέτρα εκείνα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο σημειωτέον εκτείνεται έως το 2059. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η χώρα απειλείται με σειρά μνημονίων ή στην καλύτερη περίπτωση με δέσμες μέτρων για τα επόμενα 14 χρόνια (την λεγόμενη "μεσοπρόθεσμη" διαχείριση του χρέους για την οποία έγινε λόγος στο Eurogroup) χωρίς να αποκλείεται παράταση της επιτροπείας και μετά το 2030 (την λεγόμενη "μακροπρόθεσμη" προοπτική).

Ενδεικτική ήταν εν προκειμένω η αναφορά του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά, και διευκρίνισε ότι για το απώτερο μέλλον και το τρίτο στάδιο παρεμβάσεων στο χρέος (μακροπρόθεσμο) θα πρέπει να εξεταστεί "τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες 10ετίες....".Πιο απλά, η Ελλάδα υποχρεούται σε πρωτογενή πλεονάσματα δεκαετιών, ήτοι σε συνεχή πίεση μισθωτών και φορολογουμένων που παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για ημερομηνία λήξεως των σκληρών μέτρων. Όπως στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται το αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους, η επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, η επαναφορά βασικού μισθού στα 751 ευρώ, ηεπέκταση των ομάδων δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας καθώς και η αύξησή του κατά 100%.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2030 τουλάχιστον με βάση τοeurogroup ενώ το μ,ακροπρόθεσμο σκέλος διαχείρισης του ελληνικού χρέους προβλέπει ρυθμίσεις και για την διακύμανσή του μετά το 2030. Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος εκτείνεται έως το 2059.

Το προχθεσινό Eurogroup εξουσιοδότησε το Euro Working Group και ειδικούς τεχνοκράτες να εξετάσουν τις ανάγκες του χρέους, τα κριτήρια και τους όρους ενεργοποίησης των παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν, σε κάθε περίπτωση όμως δύο είναι τα σίγουρα δεδομένα:

Πρώτον, ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα ενεργοποιηθούν σε τρία στάδια άμεσα, έως το 2019 και εφεξής και

Δεύτερον, αυτές θα συνδεθούν με την τήρηση των όρων του μνημονίου και κυρίως με το δημοσιονομικό τους σκέλος (φόροι – περικοπές δαπανών). Αυτό συνεπάγεται, όπως έκανε σαφές ο Γερούν Ντάισεμλπλουμ, δημοσιονομική προσαρμογή -άρα τυπικά ή άτυπα μνημόνια- για δεκαετίες.

Ερωτηθείς ο Γ. Ντάισελμπλουμ για την δημοσιονομική προσαρμογή και τις παρεμβάσεις στο χρέος εξήγησε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή στο μέσο του 2018 ή στην αρχή του 2019. "Δεν ζητάμε νέους όρους αλλά ότι είναι στο πρόγραμμα" εξήγησε για το τι σημαίνει ότι πρέπει τότε η Ελλάδα να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Και έκανε σαφές ότι σε αυτά τα συμφωνηθέντα περιλαμβάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Υπενθύμισε ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετά από το 2018 κ και έκανε σαφές ότι μακροπρόθεσμα (στο τρίτο στάδιο παρεμβάσεων στο χρέος, μετά το 2030) θα πρέπει να εξεταστεί "τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να περιμένουμε (από την Ελλάδα) τις επόμενες 10ετίες....".Παράλληλα έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα δεσμευθεί για σειρά από νέα ορόσημα.

Από την πλευρά τους πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τους δανειστές. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, από το 2019, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων των τοκοφόρων περιόδων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων, καθώς και η μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναφορικά δε με το μακροπρόθεσμο διάστημα, η ευρωζώνη δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Σχετικά θέματα:

«Κόφτης» και έμμεσοι φόροι «ροκανίζουν» τα εισοδήματα

Τον Ιούλιο ανεβαίνει στο 24% ο ΦΠΑ και μπαίνει φόρος σε Internet και συνδρομητική τηλεόραση

«Φωτιά» στις τιμές των καυσίμων

Εκ των προτέρων "κόφτη" και ρύθμιση χρέους σε τρεις χρόνους έταξε το Eurogroup

«Χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου» αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα και κάνουν λόγο για «αμφίσημη συμφωνία-τούρμπο με την Ελλάδα»

ΝΔ: «Πανηγυρίζουν για το 4ο μνημόνιο»

Ο διάλογος Τσίπρα – Μητσοτάκη

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 10/05/2016 το υπουργικό συμβούλιο για Eurogroup και χρέος

Άμεση η επιβάρυνση με την παρακράτηση φόρου μισθών και συντάξεων