Πώς αφορά την τσέπη μας η επενδυτική βαθμίδα και o παράγοντας εκλογές

 
Πώς αφορά την τσέπη μας η επενδυτική βαθμίδα και o παράγοντας εκλογές

Ενημερώθηκε: 29/01/23 - 12:03

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Oι μειωμένοι κίνδυνοι για τον τραπεζικό κλάδο, τα καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024 και η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα ΒΒ+ από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αφήνοντας έτσι μόνο ένα σκαλοπάτι για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα

Είναι η βαθμολογία από την οποία και πάνω τα ομόλογα έχουν κριθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως αξιόπιστα, με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα και για τα οποία ο κίνδυνος αθέτησης είναι χαμηλός. Αρκεί ένας οίκος αξιολόγησης (μεταξύ των S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) να δώσει την επενδυτική βαθμίδα σε μια χώρα. Από την στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα κατακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα, οι διεθνείς επενδυτές θα εκδηλώσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή τους, γεγονός που θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στη χώρα μας.

Πώς αφορά την τσέπη μας

Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θα οδηγήσει σταδιακά σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για το κράτος. Είναι γνωστός άλλωστε ο κανόνας ότι όσο πιο μεγάλη είναι η οικονομική αξιοπιστία μιας χώρας, τόσο πιο ευνοϊκοί είναι οι όροι χρηματοδότησης. Η μείωση του κόστους δανεισμού δεν αφορά μόνο τον κρατικό δανεισμό, καθώς θα περάσει και στον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτόκια είναι αυξημένα λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ για επιθετικές αυξήσεις, στο πλαίσιο καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Τα χρόνια της ύφεσης

H Ελλάδα κατά τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μνημονίων είχε μια σειρά υποβαθμίσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα της χώρας προς την επενδυτική κοινότητα αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού. Capital Controls, μνημόνια και μετα-μνημονιακή εποπτεία κατέστησαν απαγορευτική την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα.

Πότε θα πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα

To επικρατέστερο σενάριο είναι μετά την διεξαγωγή των εκλογών, αφού η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομία. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, τέλη του 2023 υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί αυτό, καθώς η απόφαση θα κριθεί και σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές- ενεργειακές εξελίξεις. Η JP Morgan εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Στον αντίποδα, η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά πώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s.

Ο παράγοντας εκλογές

Ο οίκος Fitch στην ανακοίνωσή του για την πρόσφατη αναβάθμιση σχετικά με τις εκλογές, επισημαίνει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι πιθανό να είναι πιο μακρά (λόγω των δεύτερων εκλογών), μειώνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής φέτος. Ωστόσο, οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ