Πώς η τρόικα προσπαθεί να παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

 
Πώς η τρόικα προσπαθεί να παγώσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 12/12/17 - 08:36

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε τους ξένους επενδυτές να σπεύσουν για να συμβάλουν στην αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και να διεκδικήσουν το δικό τους «κομμάτι» από την επικείμενη ανάπτυξη της χώρας. Στη Νέα Υόρκη και το συνέδριο Capital Link μίλησε και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει επανέλθει και αποτελεί «χώρα της ευκαιρίας» για κερδοφόρες επενδύσεις από το εξωτερικό.

επενδυτές

Νέας Υόρκης

Για να δελεάσει τους ξένους , ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να μεταδώσει την εικόνα μιας Ελλάδας που αλλάζει. Κι απόψε το βράδυ (ώρα Ελλάδος) η χώρα μας θα έχει την τιμητική της, καθώς για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο της ο κύριος Τσακαλώτος ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών, θα κτυπήσει και το κουδούνι της λήξης της συνεδρίασης.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΡΦΗ ΤΟ Ε3

επενδύσουν

Χθες πάντως, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο «19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum», ο κύριος Τσακαλώτος τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και πως αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Και ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του διεμήνυσε στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της», καλώντας τους να στη χώρα μας.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΦΙΑ

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε όμως εχθές και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος προειδοποιούσε δημόσια πως οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018 και ότι έχουν πολλά ακόμα να γίνουν στα επόμενα πολλά χρόνια -όπως και προ μιας εβδομάδος ακριβώς που ανέφερε ευρισκόμενος στην Αθήνα ακόμη πως «η καθαρή έξοδος δεν είναι ο πιο προσφόρος όρος» που πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς για το τέλος του 3ου Μνημονίου. Ο κύριος Τσακαλώτος όμως επικαλέστηκε μια σειρά δεδομένων που υποστηρίζουν το επιχείρημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, επικαλούμενος την επάνοδο της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την αύξηση στο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και στις ιδιωτικές δαπάνες, καθώς και τη βελτίωση στις εξαγωγές.

Ο κύριος Τσακαλώτος επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα αλλάζει με μια σειρά μέτρα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και κάλεσε τους ξένους επιχειρηματίες «να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία».