Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές
Ενημερώθηκε: 22/08/18 - 09:55

Τα Μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει η χώρα στις αγορές, με τα σχέδια να ανατρέπονται εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών σε Ιταλία και Τουρκία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ η διαδικασία εξόδου στις αγορές θα πραγματοποιηθεί μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με τους δανειστές.

Στη βάση αυτή εντός του Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εγκρίνει την επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά δέκα χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά δέκα χρόνια. Εν συνεχεία, εντός του Οκτωβρίου θα αποφασιστεί με τον ESM το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο χρέος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια έξοδο στις αγορές τεχνικής φύσης, με την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου που θα δοθεί προς ανταλλαγή (swap) στους κατόχους των λεγομένων ομολόγων PSΙ, που έως σήμερα δεν έχουν ανταλλάξει τα ομολογά τους. Αλλά αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να δανειστεί έως 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου. Το επιτόκιο θα μπορούσε να κυμανθεί στο 3,4% -3,5%. Με τα χρήματα αυτά και με μέρος των χρημάτων που έχει λάβει από τον ESM για την επαναγορά χρέους, το Δημόσιο θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αποπληρώσει όλα τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν έως το 2019.  Η κίνηση αυτή έχει ουσία για τις αγορές, καθώς θα αντικατασταθεί χρέος που έχει επιτόκιο 4,9% με χρέος που θα έχει επιτόκιο 2,5%.