Προϋπολογισμός 2024: Ενισχύοντας την Ανάκαμψη μέσω Επενδύσεων

 
Oikonomia ellada

Ενημερώθηκε: 18/12/23 - 12:21

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2024, ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια με την χώρα να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος όπως αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα. Σημαντικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι και η ρευστότητα που αναμένονται να εισρεύσει στην ελληνική οικονομία, η οποία μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα πρόκειται να διατεθούν στην οικονομία επενδυτικοί πόροι μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και του ταμείου ανάκαμψης συνολικού ύψους 12,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024 (έναντι των 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023). Αυτή η αύξηση σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη δέσμευση για την υποστήριξη της οικονομίας με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης.

Η καθηγήτρια οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κα. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη επισημαίνει στο thepressroom.gr τη σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης αυτών των επενδύσεων. «Σημασία έχει να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτές τις επενδύσεις, τόσο σε υποδομές όσο και σε αναβάθμισητης τεχνολογίας και της καινοτομίας αλλά και ως προ την παροχή ποιοτικότερων προϊόντων και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές».

Επιπροσθέτως οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. H εγκατάσταση μιας επιχείρησης σε έναεκσυγχρονισμένο περιβάλλον αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οδηγώντας στην μεγιστοποίηση τηςαπόδοση της επένδυσης. Το 2024, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπεται  σημαντική αύξηση των επενδύσεων στη χώρα μας κατά 15,1% σε σύγκριση με το 7,1% του 2023. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης, όπου η αύξηση ήταν 1,2% το 2023 και αναμένεται να φτάσει το 1,3% το 2024. Η μεγάλη διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικονομικού της κύκλου σε σχέση με τον μέσο όρο των υπολοίπων χωρών. Μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάκαμψης. Συνήθως όσο πιο έντονη είναι η πτώση μιας οικονομίας, τόσο πιο επιταχυνόμενη είναι η ανάκαμψή της.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ