Στα χέρια της Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Στα χέρια της Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Τι θα γίνει με τις συντάξεις
Ενημερώθηκε: 15/10/18 - 08:29

Στα χέρια της Κομισιόν θα φτάσει σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται ότι θα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Θα περιέχει τα δύο σενάρια, δηλαδή ένα με μείωση των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του επώδυνου μέτρου. Στο κείμενο αναμένεται να εκφράζει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων, ύστερα όμως από συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι οποίοι όλες τις προηγούμενες ημέρες δήλωναν ότι αναμένουν κατ’ αρχάς το σενάριο βάσης, δηλαδή αυτό που προβλέπει περικοπές συντάξεων- εφαρμογή αντίμετρων. 

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019». Η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι μπορεί να τοποθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τώρα, καθώς έχει εισπράξει θετικό κλίμα από τους Ευρωπαίους και έχει πλέον περάσει το ορόσημο των (χθεσινών) εκλογών στη Βαυαρία.

Επί της ουσίας όλα ξεκινά κι όλα τελειώνουν στις αποκλίσεις που έχουν καταγραφεί εξαρχής στο εύρος του αποκαλούμενου «δημοσιονομικού χώρου», δηλαδή στο μέγεθος του υπερπλεονάσματος. Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι αυτές οι αποκλίσεις ήταν γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, με εμφανή διάθεση των δύο πλευρών να συγκλίνουν έως την κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν. 

Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι όντως έχει υπάρξει σύγκλιση, χωρίς όμως, να έχει καλυφθεί απολύτως η διαφορά κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το σχέδιο της Αθήνας φτάνει σήμερα στις Βρυξέλλες με τον αστερίσκο αυτής της απόκλισης.

Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλεπόταν:

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% του ΑΕΠ, ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων και με την εφαρμογή ορισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή, η υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ. Προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα ακόλουθα αντίμετρα: πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

- Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,14% του ΑΕΠ με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την υλοποίηση όλων των ψηφισμένων αντίμετρων. Ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος εκτινάσσεται στην περίπτωση αυτή στα 1,223 δισ. ευρώ.

Το ύψος της υπεραπόδοσης, σε περίπτωση που μειωθούν οι συντάξεις, υπολογιζόταν από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά εκτιμήσεων ξεκίνησε από τα 600 εκατ. ευρώ περίπου και περιορίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μηδενίστηκε. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων και αναμένεται να ανακοινώσουν την αξιολόγησή τους επί όλων των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών λίγο μετά τα μέσα Νοεμβρίου.