Στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100-200 ευρώ-Πώς ξεχωρίζουμε τα πλαστά

Στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100-200 ευρώ-Ποιο χαρτονόμισμα παραχαράσσεται πιο συχνά και πώς το ξεχωρίζουμε
Ενημερώθηκε: 22/05/19 - 19:19

Στα πλαίσια της πάταξης της παραχάραξης, η ΕΚΤ κυκλοφορεί την ερχόμενη Τρίτη τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ νέας γενιάς με το υδατογράφημα που απεικονίζει την Ευρώπη.

Με τα καινούργια δύο χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη» των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς, αφού έχουν ήδη προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ, ενώ το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ δεν θα ανανεωθεί ως γνωστόν και το υπάρχον θα διατηρήσει εσαεί την αξία του.

Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ πρώτης γενιάς διατηρούν, φυσικά, την ισχύ τους, αλλά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Το πρόβλημα με τους παραχαράκτες 

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη πλαστά χαρτονομίσματα δεύτερης γενιάς των 50 ευρώ με θολό, ωστόσο, υδατογράφημα.

Όπως δήλωνε τον Ιανουάριο το μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοχάνες Μπέρμαν, οι παραχαράκτες απευθύνονται σε όσους ρίχνουν απλά μια φευγαλέα ματιά στο χαρτονόμισμα.

Η ποιότητα του πλαστού δεν φθάνει εκείνη του αυθεντικού, λέει ο Γερμανός πολιτικός και νομικός για να προσθέσει ότι αρκεί η ελάχιστη προσοχή για να αναγνωρίσει κάποιος ένα πλαστό χαρτονόμισμα δεύτερης γενιάς. 

Μετά την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ τον Απρίλιο του 2017 τα πλαστά πενηντάρικα μειώθηκαν.

Παράλληλα, έχουν περιοριστεί συνολικά το τελευταίο διάστημα τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδει η στρατηγική της ΕΚΤ.