Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν

 
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν

Ενημερώθηκε: 24/03/17 - 10:09

Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις πως το οικονομικό επιτελείο θα έμενε στις Βρυξέλλες και την Παρασκευή στην προσπάθεια να βρεθεί μέσος τόπος για τα θέματα που χωρίζουν Αθήνα και δανειστές.

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ, έφερε την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που απαίτησε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των Εργασιακών, με αποτέλεσμα το άκαρπο τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ακόμη δεν έχει διαρρεύσει τίποτα και από τις δυο πλευρές, παρά την φημολογία της Πέμπτης που μιλούσε για «σύγκλιση» επί ορισμένων ζητημάτων. Το βάρος της ευθύνης για ακόμη ένα ατελέσφορο αποτέλεσμα δείχνει να βαραίνει το ΔΝΤ, και τις απαιτήσεις που προέβαλε και πάλι νομίζοντας οτι μπορέι να επαναλάβει την τακτική που ακολούθησε στην Κύπρο...

Όλα έχουν στόχο να ανατρέψουν την εικόνα εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί και μια τελική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου –καθώς η 7η Απριλίου μάλλον χάνεται και μετά ακολουθεί το Πάσχα.

Επί της ουσίας, αναμενόταν να ξεκαθαρίσει:

-Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση - «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

-Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί σκεπτικισμός. Από τη μια η κατάσταση της οικονομίας διαρκώς χειροτερεύει και η καθυστέρηση κοστίζει, από την άλλη όμως δεν αισθάνονται σίγουροι πως και εάν αποδεχθούν όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα. Αντιθέτως, αν και επισήμως μιλούν για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προετοιμάζονται ήδη για το σενάριο συμφωνίας στις 22 Μαΐου -ή και αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκλητικός Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα "συνέλθει" η Ελλάδα από την κρίση

ΔΝΤ: Ίσως ζητήσουμε διαβεβαιώσεις και από την αντιπολίτευση - Τι απαντά η ΝΔ

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο στην Ελλάδα