Τα «κόκκινα δανεία» στα νύχια των εταιρειών διαχείρισης

 
Ανοίγει ο δρόμος για την αγορά «κόκκινων δανείων» από εταιρείες διαχείρισης

Ενημερώθηκε: 10/05/17 - 13:02

Ανοίγει ο δρόμος για άμεση αδειοδότηση 10 εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων δανείων», μετά την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο νέο Μνημόνιο. Η απλοποίηση της διαδικασίας θα προσελκύσει κι άλλους ενδιαφερόμενους από Ελλάδα και εξωτερικό.

αγορά

Το μέχρι πρότινος υφιστάμενο πλαίσιο έβαζε μπλόκο στα σχέδια όσων ήθελαν να μπουν στην . Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη 2015, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο, έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τέσσερις εταιρείες εκ των οποίων οι δύο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άλλη μία αίτηση είχε εγκριθεί στο τέλος του 2016. Η αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας οδήγησε την ΤτΕ να αναθέσει σε εξωτερικό ανεξάρτητο σύμβουλο την αξιολόγηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, ουσιαστικά αποσυνδέεται η διαδικασία αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης NPLs από τα κριτήρια που προβλέπονται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, κάτι που θα επιτρέψει να δοθούν περισσότερες άδειες, ενώ παράλληλα οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών.

τράπεζες

Η απλοποίηση του πλαισίου θα δημιουργήσει μια νέα πραγματική λειτουργική και αποτελεσματική δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων με τις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» να μπορούν να αγοράσουν από τις πιο εύκολα.

Η σχετική αγορά αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστωτικών ανοιγμάτων. Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 104,8 δισ. ευρώ (2016) στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το επίπεδο των 75,9 δισ. ευρώ (2016) θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30%-40% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόβουν το ΕΚΑΣ σε 100.000 συνταξιούχους

Νέο «χτύπημα» του υπουργείου Πολιτισμού στις επενδύσεις

Οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται με το νέο Μνημόνιο